2017: Walkthrough door: Louis Koot  

Hoofdstuk 1: Proloog in Instanboel

Over de walkthrough:

 • Spullen bekijken doe je met de "Oogcursor". Ik noem dat in de walkthrough "zoom in op....." of soms ook wel "Bekijk....."

 • Vaak kom je dan in een close-upscherm. Om weer uit een close-up te geraken klik je met de Krommepijl, die je dan meestal onderaan in het scherm ziet verschijnen. Ik noem dit in de walkthrough "Uitzoomen" of "Zoom uit".

 • Spullen pakken doe je met je "Handcursor". In de walkthrough noem ik dit "Grijp de/het........"

 • Er moet veel....heel veel gepraat worden in deze game. Je praat met andere lieden door op ze klikken met je "Mondcursor". 

 • Gesprekken gaan dan meestal eerst vanzelf maar dan verschijnen de Gespreksopties/vragen. 

 • Je klikt dan op een optie/vraag om deze te gebruiken. 

 • Sla nooit een gespreksoptie over. 

 • Gebruik ze altijd allemaal en doe dat vooral altijd in de "van boven naar beneden" volgorde zodat je nooit een optie overslaat.

 • In de walkthrough zal ik alleen die gespreksopties vermelden die je echt absoluut moet gebruiken.

De werking van de, ingewikkelde, Inventory, leg ik in de walkthrough uitgebreid uit, daar waar het nodig is.

De game begint met een intro film

Het is 1924 en in New Plaza, New York, staat een politiemacht op het punt enige medeplichtigen aan de ontvoering van de kleine Daizy Armstrong te arresteren gearresteerd. De 2 in het huis worden gesommeerd om zich over te geven en als ze dat niet snel genoeg doen beginnen de agenten het huis te doorboren met kogels. De 2 mannen in het huis kiezen dan eieren voor hun geld en met opgeheven handen komen ze naar buiten om zich te laten arresteren.

Hoofdstuk 1: Proloog: 

 We slaan dan 10 jaar over want het is nu 1934 en......... Antoinette Marceau, een "junior clerk" bij de Express Line, de spoorwegmaatschappij welke de beroemde Oriënt Express spoorlijn exploiteert, staat op de kade van de haven. Antoinette's opdracht is het om Hercule Poirot veilig en wel de Oriënt Express in te begeleiden en om er tijdens de lange reis naar Parijs er voor te zorgen dat het de beroemde Belgische detective aan niets zal ontbreken.

Antoinette staat aan het begin van de marktstraat welke ze moet volgen om bij het station te komen. Verder op in de straatstaat Hercule Poirot, de beroemde Belgische detective. Antoinette roept Poirot, maar die doet of ie Oost-Indisch doof is en hij loopt verder. Antoinette zet zich ook in beweging, achter Poirot aan en je krijgt dan de controle over Antoinette. Je zult wel hebben begrepen dat jij in deze game dus Antoinette bent. Je moet Poirot volgen naar het station. Telkens als je op het volgende scherm komt zie je Poirot weer staan. Onderweg naar het station ontmoet je ook enige andere reisgenoten waar je iets voor moet doen om te zorgen dat ze uit je weg gaan staan

Antoinette komt op het volgende scherm terecht. Onderin het scherm staat Chef-kok Klaus, van de Oriënt Express trein. Klaus staat te delibereren met de messenverkopen over welke van de 2 hakmessen het beste hakmes is om vlees te hakken. Klaus en die messenverkoper staan behoorlijk in de weg. Je hoeft Klaus niet aan te spreken. Loop gewoon door naar de onderkant van het scherm en Klaus spreekt dan vanzelf Antoinette aan. Klaus zwaait dreigend met zijn beide Hakmessen in het rond terwijl hij Antoinette vraagt welke van de 2 hakmessen het beste is om er vlees mee te hakken.

 Je moet een antwoord kiezen uit 3 mogelijkheden. Als je er voor kiest om Klaus geen afdoend antwoord te geven dan blijft ie in de weg staan. Je klikt op een antwoord om Antoinette dat antwoord te laten zeggen. Klik dus op: "The cleaver in your left hand"  en Klaus en de messenverkoper doen een stap opzij.  Zo...je kunt verder. Dus dubbelklik met je "Voetjes" onderaan het scherm en....We zien Poirot dan staan praten met een andere koopman en dan komt Antoinette op het volgende scherm.Poirot staat te praten met de wijnverkoper. Achter Poirot staat een man in een bruine jas te praten met de Pottenverkoper

 

Klik weer met je mondje op Poirot en hij zal weer verder doorlopen en Antoinette ook. Antoinette komt dan op de hoek van de straat terecht, voor de mandenverkoper. Verder op zie je Poirot dan weer staan bij 2 mannen die gezellig midden op straat met elkaar staan te discussiëren.Er staan 2 geiten.

 Er staat een geit onderin het scherm maar er staat ook een geit vlak bij Antoinette, bij de tonnen. 

Die geit bij Antoinette en de tonnen staat is aan het vreten. 

Bekijk die vretende geit met je "Oog". Antoinette vraagt zich dan af wat die geit in hemelsnaam staat op te vreten. 

NB: Je moet nu deze geit met je oog bekeken hebben zodat Antoinette zich heeft afgevraagd wat die geit staat te vreten.
 Vergeet je dit te doen dan kun je zo dadelijk de parasol niet vinden.

Als Antoinette de geit heeft bekeken dan klik je weer met je "mondje" op Poirot, die dus verderop in de straat staat. Antoinette gilt weer naar Poirot, maar of hij is echt hartstikke doof of hij wil het domweg niet horen. Poirot loopt weer door en Antoinette dus ook. Antoinette beland bij die twee mannen en de graankar. De twee mannen blokkeren Antoinette de verdere doorgang..

Je kunt gewoon proberen om door te lopen of je klikt met je "Mondcursor" op deze beide heren. In beide gevallen spreekt Antoinette deze heren aan en vraagt ze of ze even uit de weg willen gaan, wat deze zeer "beleefde" heren niet willen doen Dit zijn de heren Foscarelli en Hardman en ze discussiëren over welke pot/schaal van betere kwaliteit is, de Kutahya of een Iznik schaal.  De heren willen dat Antoinette een Kutahya pot voor hen gaat halen. Geef 1 van beide mogelijke antwoorden maar beide heren vertikken het om uit de weg te gaan. Ze zullen pas uit de weg gaan als Antoinette hen zo'n pot brengt. 

Op de kar, die links staat, liggen zakken met graan maar ook een handvol losse graankorrels, maar je kunt die graankorrels nu nog niet grijpen. Ga nu, via rechtsonder, een scherm terug en je bent terug op het scherm met de twee geiten. Ga nog een scherm terug, via de rechterrand van het scherm. Antoinette staat dan vlak voor de Pottenstal.

 Klik met je "Oog" nu op de pottenstal en Antoinette loopt er nu naar toe en je bent dan in de close-up van deze stal. Je ziet de potten in de stal. De verkoper is nog steeds druk in gesprek met die vent in het bruine jasje. Dus de verkoper schenkt totaal geen aandacht aan Antoinette. Grijp dus de enige Pot die je kunt grijpen en je hebt een Kutahya Pot te pakken. 

Dubbelklik met de "voetjes" onderaan het scherm om uit de close-up te gaan. Ga terug naar Hardman en Foscarelli. Praat weer met deze beide heren en vanzelf geeft Antoinette de Pot aan Hardman en de beide heren gaan hun discussie verder voeren op de stoep. Grijp dan nu ook de Graankorrels van de Graankar.

Loop dan verder door. We zien Poirot weer. Poirot staat nu bij de Vijgen/Dadels verkoper. Bij Poirot staan twee oudere dames. 

Klik weer met je "mondje" op Poirot en weer kuiert hij rustig door, zonder te laten merken dat ie Antoinette heeft gehoord. Wel....wellicht is dat ook wel zo. Antoinette loopt ook verder door maar wordt dan tegen gehouden door de twee oudere dames. Dit zijn Prinses Dragomiroff en haar gezelschapsdame Fraulein Schmidt.

De arme Prinses Dragomiroff is haar parasolletje kwijt en aan Antoinette wordt gevraagd of ze de parasol eventjes wil gaan zoeken. Geef een onbeleefd antwoord. Schmidt wordt dan een beetje pissig. Geef dan een beleefd antwoord en de Prinses verzoekt dan uiterst beleefd of Antoinette toch niet eventjes haar parasol wil gaan zoeken. 

Wel...deze twee oudere dames zijn koppig. Ze wensen van geen wijken te weten, dus er zit echt niets anders op dan in hemelsnaam die parasol voor de Prinses te gaan zoeken. Ga dus nu 2 schermen terug, naar het scherm met de twee geiten. Het gaat om de geit die voor de stelling met de vaten staat. Klik met je rechtermuisknop om het Inventoryscherm te openen  Pak de graankorrels uit je inventory Grain). Sluit het inventoryscherm weer met je rechtermuisknop. Klik dan met je "Tandwielcursor" op de vretende geit en.......

.......Antoinette loopt iets door naar rechts en gooit het graan voor de geit op de grond. De geit huppelt er vrolijk op af en onder dankbaar geblaat gaat ie het graan op staan vreten.Waar de geit eerst stond zie je dan nu de Parasol van de oude taart....eh....sorry...van Prinses Dragomiroff. 

Grijp de Parasol en ga terug naar Dragomiroff en Schmidt. Vanzelf geeft Antoinette de parasol aan de Prinses en de beide dames smeren hem. 

Antoinette staat dus weer voor de kar van de vijgenverkoper. Loop door naar het volgende scherm, via de "voetjes" aan de onderkant van het scherm. Op het volgende scherm staat dan, rechts, de "Dikke Dame" de doorgang naar het volgende scherm in volle heftigheid te blokkeren. Die "Dikke Dame" is Greta Ohlsson, een Zweedse of Noorse. Loop door naar Greta, via de "voetjes" onder Greta, en zij zal Antoinette vanzelf aanspreken. 

Greta is een beetje de kluts en de weg kwijt. Of Antoinette haar wil begeleiden naar het treinstation want ook Greta reist mee met de Oriënt Express. Knap hoor van Greta om te verdwalen, terwijl ze met haar dikke kont toch echt vlak voor de ingang van het station staat. .Je gespreksopties verschijnen. Geef Greta twee antwoorden en vanzelf is het gesprek dan afgelopen. Greta zal Antoinette nu volgen naar de trein. 

Loop door naar het volgende scherm. Op het volgende scherm gekomen zijn we dan eindelijk bijna bij de hoofdingang van het Sirkeci station beland. Helaas.....twee mannen staan voor de ingang van het station weer hinderlijk midden op straat. Klik met de "voetjes" op de twee mannen en Antoinette loopt naar ze toe, gevolgd door Greta. Dit zijn Hector MacQueen en zijn baas Ratchett

Ratchett vraagt aan MacQueen of "het beeldje" wel in de trein is geladen. Blijkbaar heeft ie hier op de markt een souvenir gekocht. Blijkbaar is Hector MacQueen in dienst van Ratchett en blijkbaar is Ratchett geen aangenaam heerschap. Antoinette vraagt of de heren even een stapje opzij willen doen zodat zij en Greta verder kunnen naar het station. Ratchett peinst er niet over en probeert de populaire jongen uit te hangen. Geef steeds een antwoord op Ratchett's opmerkingen en eindig dan ten slotte maar met "Must I summon the police?".  Hierdoor bind Ratchett dan in en doen de 2 mannen een stap opzij. Klik dan met de "voetjes" op de deuren van het station en.......Antoinette en Greta belanden op de stoep voor de hoofdingang van het station:

Klik met je "deurkrukcursor" op de deuren en....we belanden in het Sirkeci Station. Antoinette en Greta staan in de hal van het station. Je kunt maar 1 kant op, en dat is links de gang in. Dubbelklik dus met de "voetjes" in de gang links en op het volgende scherm dubbelklik je met de 'voetjes" aan de linkerrand van het scherm. 

We zien dan heel even Poirot die voor luistervink speelt om het gesprek tussen een man en een jonge vrouw af te luisteren. 

Antoinette en Greta komen dan ook op dit scherm terecht. Loop door naar de man en de vrouw. Antoinette en Greta blijven vlak voor die twee staan en we horen een deel van hun conversatie. Dit zijn Colonel Arbuthnot en Mary Debenham Arbuthnot krijgt dan Antoinette en Greta in de smiezen en zegt hen dat ze door moeten lopen. Dubbelklik dus met de "voetjes" linksachter en je komt op het volgende scherm waar je dan verder doorloopt via rechtsboven. Nu zijn we dan eindelijk bij de ingang naar het perron beland, en dus bij de kaartjescontroleur.

Praat met de kaartjescontroleur en Antoinette toont hem vanzelf haar treinkaartje voor de Oriënt Express. De controleur scheurt het kaartje door de helft en in je inventory heb je dan nu een "Ticketstub". Greta kan zo gauw haar kaartje niet vinden dus zij blijft hier achter. Ga door de poort het perron op en loop dan door via linksonder en.........

....eindelijk zijn we dan bij de Oriënt Express trein beland waar Hercule Poirot staat te praten met Pierre Michel, de conducteur van het Calais rijtuig. 

Loop door naar Poirot en Pierre.

We horen Pierre aan Poirot vertellen dat er voor Poirot geen plaats meer is aan boord van de trein. Blijkbaar is het Calais rijtuig helemaal volgeboekt door passagiers die ruim van te voren hebben gereserveerd en Poirot heeft niet gereserveerd. Antoinette bemoeit zich er mee en stelt zich voor aan Poirot. Pierre vraagt aan Antoinette of zij Poirot kan overtuigen dat er voor hem geen plaats is in de trein, maar dat is dus niet Antoinette's opdracht. 

Praat met Pierre en vraag Pierre om het Passagiersplan van de trein. Pierre geeft dit en in je documentensectie van je inventory heb je dan, onder "Maps" nu de Treinroute en het Treinplan en de Trein Manifest. HetTrain Manifest bevat de namen en coupé nummers van alle passagiers in het Calais rijtuig maar je kunt het manifest nu nog niet in je inventory zien staan. Praat met Poirot en gebruik de eerste optie om Poirot te vertellen dat je een "Big Fan" van hem bent en ook dat je heel erg geïnteresseerd bent in misdrijven. Praat dan weer met Pierre en zeg nu: "Give Monsieur Poirot my room. I will be quite comfortable in the salon car".  Poirot stribbelt tegen maar gaat er dan mee akkoord als Antoinette ermee instemt om dan bij Greta Ohlsson in haar compartiment te verblijven.  

En zo zal het dan geschieden en nu gaat dan de game echt beginnen met:

Hoofdstuk 2: Prelude tot een Moord:

Even voorstellen:

De Oriënt Express vertrekt vanuit het Sirkeci Station in Istanboel en gaat beginnen aan het eerste traject naar Belgrado. 

We wandelen op ons gemak door het restauratie rijtuig en nemen alle aanwezige passagiers even goed in ons op. Luister goed naar wat de passagiers aan tafel allemaal vertellen. Het is 7 uur in de avond en tijd voor het diner. Aan boord van het Calais rijtuig zijn:

Greta Ohlsson, Mary Debenham, Caroline Hubbard en Prinses Dragomiroff

Dan zien we: Antonio Foscarelli, Edward Masterman, Cyrus Hardman en het echtpaar Graaf en Gravin Andreyi

We gaan door naar Samuel Rachett, Hector MacQueen en in haar eentje zit Helga Schmidt.

Colonel Arbuthnot dineert ook allen en Hercule Poirot heeft zich over jouw, Antoinette, ontfermt.

Antoinette zit dus bij Hercule Poirot aan tafel en Poirot onderwerpt Antoinette aan een "observatie quiz". Poirot vraagt Antoinette uit over de overige passagiers en telkens krijg je een aantal antwoordmogelijkheden. Alle overige 13 passagiers passeren de revue en Antoinette moet zeggen wat zij van elke passagier weet, of denkt te weten. 

Poirot begint met Antoinette te vragen naar wat ze weet, of denkt te weten, over: Debenham, Ohlsson en Hubbard. En dan volgen Arbuthnot, Prinses Dragomiroff, Hildegard Schmidt. Dan gaan we verder met: Foscarelli, Hardman en Masterman en we eindigen bij Ratchett en MacQueen. Als je steeds maar de antwoorden die Antoinette kan geven in volgorde gebruikt dan sla je niets over en komt Poirot's quizje vanzelf ten einde en dan....

Filmpje: Ratchett stuurt Hector weg om de correspondentie af te handelen en zelf spreekt ie Poirot aan. Ratchett is niet een aangenaam stukje mens. Ratchett heeft dus vijanden en heeft dreigbrieven ontvangen. Ratchett wil de diensten van Poirot in huren en hij toont Poirot dat ie in het bezit is van een revolver. 

Poirot weigert om Ratchett's "zaak" aan te nemen. Poirot heeft een hekel aan Ratchett. 

De trein komt dan aan in het station te Belgrado en Chef Klaus is in paniek.  

Chef Klaus heeft ontdekt dan zijn mooie Bacon niet zijn ingeladen. Of Antoinette maar even voor hammen kan gaan zorgen.

 Antoinette stapt uit de trein en staat dan op het perron.

A: Hammen voor de Chef:

Station Belgrado

Er is geen haast. Anders dan in het werkelijke leven zal de Oriënt Express echt niet vertrekken zolang Antoinette niet weer is ingestapt. Dit is een mooi moment om even de werking van het Inventoryscherm aan je uit te leggen. Je kunt het inventoryscherm op 2 manieren openen:  De eerste manier is om met je rechtermuisknop in het scherm te klikken. De 2e manier is om je cursor naar de bovenrand van het scherm te bewegen. Bovenin het scherm floept dan de TREINBALK te voorschijn.

Je ziet dan de 5 treinwagons. Via deze treinbalk kun je van de ene naar de andere wagon gaan door op de wagon te klikken waar je naar toe wilt gaan. Door op de knop, links, te klikken open je het inventoryscherm. Door op de Hoed te klikken open je het Menuscherm waar je kunt Saven, Loaden en het spel kunt verlaten. Open nu, op één van beide manieren, het inventoryscherm. Het inventoryscherm opent altijd met het Itemsscherm. In de rechterrand staan, onder elkaar, 6 knoppen. Nummer ze, van boven naar beneden, 1 t/m 6. Door op deze 6 knoppen te klikken open je dan een ander scherm van de inventory.

Knop 1 = Het Items scherm. In het Items scherm zie je alle voorwerpen die je in de game oppakt of krijgt.

Knop 2 = Je Vergrootglas. Door in het Itemsscherm een voorwerp op te pakken en er dan mee op het Vergrootglas te klikken, zie je het Item in het Close-upscherm. 

Met het "Omkeeroog" kun je het item dan omdraaien. Onderin het tekstvenster lees je dan Antoinette's commentaar. Bovenaan het Close-upscherm zie je de Scrolpijlen. Met de scrolpijlen plaats je het Volgende Item of het Vorige Item in het Close-upscherm. Je hoeft dus niet steeds met elk item op het Vergrootglas te klikken om het in het Close-upscherm te zien. Eenmaal een item in het close-upscherm gezet dan kun je dus alle andere items ook in het close-upscherm zetten door op de scrolpijlen te klikken.

Knop 3 = de Combineer knop. Deze knop opent het scherm waarin je meerdere items met elkaar kunt combineren tot 1 nieuw item. Hoe je dat doet leg ik wel uit als je dat voor de eerste keer moet gaan doen.

Knop 4 = Documenten. In het documenten scherm kun je alle documenten, briefen en kaarten terug zien en doorlezen.

Knop 5 = Paspoorten. In dit scherm worden de Paspoorten bewaard en kun je deze inzien.

Knop 6 = Vingerafdrukken. In dit scherm kun je de vingerafdrukken bekijken en vergelijken. Hoe dat moet leg bik nader uit op het moment dat je dit moet gaan doen.

Het enige item dat je nu in je inventory hebt is de "Ticketstub". In "Documenten", onder Knop 6, heb je echter 3 subafdelingen en dat zijn: "True Crime Stories", "Time Table" en "Maps".

 • In "True Crime Stories" heeft Antoinette een aantal artikelen staan over enige beroemde moorzaken.

 • In "Time Table" kun je van uur tot uur de treinreis volgen.

 • In "Maps" vindt je nu de "Treinroute kaart", Het "Treinplan" en het "Calais Manifest".

 • Op het "Treinplan" zie je dat de Oriënt Express bestaat uit 5 wagons: de Bagagewagon, de Restaurant wagon, de Salon wagon, de Calais wagon en de Athene wagon.

 • Op het "Calais Manifest", die Antoinette dus van Pierre Michel heeft gekregen bij vertrek uit Istanboel, lees je welke passagiers welke coupé "bewonen".

Sluit het inventoryscherm weer via je rechtermuisknop. Antoinette staat dus voor de trein op het perron van station Belgrado. Loop door via de voetjes linksboven en.....

Filmpje: We zien een schimmig persoon over hert perron naar de trein rennen en de trein ingaan. Een nieuwe passagier?

We keren terug bij Antoinette op het perron. Loop weer verder via de voetjes linksboven en Antoinette komt op het volgende scherm bij de zitbanken en de ingang van het stationsgebouw. Bij de fontein staan 2 mannen met elkaar te praten. Loop door naar de fontein. Die twee mannen blijken Arbuthnot en MacQueen. Praat met Arbuthnot en MacQueen. 

Arbuthnot vindt het weer "bloody awful" en volgens MacQueen mag de trein wel snel weer vertrekken, wil de trein nog door de passen komen, die dreigen vol te sneeuwen. Klik op één van de twee gespreksopties zodat Antoinette zich zelf voorstelt en gebruik dan de overige opties om te vragen of de heren ergens de Ham van Klaus hebben zien rondslingeren. Dat is echter niet het geval en de beide heren verdwijnen terug naar de trein. Loop een scherm omlaag via de onderkant van je scherm en loop dan verder door via de rechter bovenhoek van het scherm.

Filmpje: Achter een hek staat een vrouw op van een bank en ze verdwijnt dan.

Bekijk, met je Oog, het hekwerk, rechts in het scherm. Antoinette vertelt dat ze heeft gezien dat de conducteur van de Athene/Parijs wagon door dit hek is gekomen. Loop weer een scherm omlaag, via de onderrand van het scherm, en Antoinette komt dan nu bij de locomotief van de trein.Bij de locomotief staan Pierre Michel en Tayyip, de machinist, met elkaar te praten. Klik met je "Oog" op de beide mannen zodat Antoinette naar ze toe loopt. 

Pierre stelt Antoinette en Tayyip aan elkaar voor. Praat even met Tayyip. De machinist is niet verheugt dat de treinmaatschappij een vrouwspersoon als vertegenwoordiger heeft gestuurd. Praat met Pierre Michel en gebruik alle opties in het gesprek. Pierre weet dat Klaus zijn Ham mist. Er is hier in Belgrado 1 extra passagier op de trein gestapt. Het is een Griekse Dokter. Als het gesprek met Tayyip en Pierre Michel ten einde is dan klik je met de krommepijl, links/rechts naast Antoinette, om uit dit scherm te gaan. 

Ga dan een scherm naar links, via de linkerrand van het scherm. Antoinette staat bij een bagagekar die vol staat met dozen/kisten. 

Klik met je "Oog" op al die dozen/kisten die op de bagagekar staan. Je komt dan in de close-up van de kar. Klik weer met je "Oog" op de dozen. Antoinette kan echter de labels op de dozen niet lezen omdat ze in de Servische taal zijn geschreven. Zoom uit via de krommepijl, onderaan het scherm, loop terug naar rechts en klik dan weer met je "Oog" op Pierre Michel. Antoinette loopt weer door naar Michel en Tayyip en vraagt aan Pierre of hij even die Servische labels op de dozen voor haar kan lezen. Ga dan weer terug naar de kar met dozen en zoom er weer op in.

Michel is mee gelopen. Klik nu, van links naar rechts, met je "Oog" weer op de dozen en Michel vertelt wat er in zit. 

De Ham van Klaus zit in de voorlaatste rechter doos en Michel zal de Ham naar Klaus in de trein brengen...

B: Weer onderweg: Afluisterpraktijken:

Filmpje: De trein vertrekt uit Belgrado en Antoinette is in de coupe van Greta Ohlsson. 

Greta heeft hoogtevrees dus zij wil het onderste bed. Daar heeft Antoinette totaal geen probleem mee. Greta verlaat dan de coupé want ze "moet nodig".

Antoinette staat dan in de gang van de Calais wagon en Poirot vertelt haar dat ze aan de deur van elke coupé moet gaan staan luisteren. Wie weet wat je allemaal niet te weten komt als je voor luistervink speelt. Om aan de deuren te kunnen luisteren heeft Antoinette echter een hulpmiddel nodig. Open de Treinbalk, bovenaan in het scherm. Je ziet dat je via de treinbalk nu tussen twee van de wagons  heen en weer kunt gaan. De andere 3 wagons zijn nog niet beschikbaar. 

Klik in de treinbalk op de "Salon Car" en Antoinette beland dan, na de Loading" op het balkon tussen de Calais Car en de Salon Car:

Salonrijtuig:

Loop door via onderkant scherm en ga dan nog een scherm verder door naar de Bar in het midden van de Salon Car. 

Antoinette staat dan bij de Bar.In de kast, achter de bar, zie je een rij drinkglazen staan.

 Klik met je "Oog" op de drinkglazen en Antoinette loopt naar achter de bar.  Je bent dan ingezoomd op die kast en ziet de drinkglazen. Links boven de drinkglazen ligt een IJstang. Onder de drinkglazen zit een la. De kastdeurtjes zitten op slot, dus die krijg je niet open. Grijp de IJstang. Grijp dan, vanaf links, 5 drinkglazen. Dat moet je één voor één doen. Je hebt dan 5 "Water Glazen" in je inventory. Open de la. Grijp uit de la de rol Plakband (Sellotape) en de Papieren Servetten (Paper Napkins).

Zoom uit en keer, via de Trein Balk, terug naar het:

Calaisrijtuig:

Nu gaan we voor luistervink spelen aan de deuren van de coupés. Als je de cursor op de deurkrukken van de deuren zet dan wordt je cursor een "oortje" en onderin het scherm lees je dan welke coupe het is en wie daar binnen zijn. Klik met je "Oortje" dus op de eerste deur. Antoinette zegt echter dat ze zo niets kan horen. Pak dus een  Glas uit je inventory. Sluit het inventoryscherm en klik dan met je "Tandwielcursor" op de deurkruk van de coupe. Doe dit op deze wijze bij alle coupe deuren. Met behulp van het glas luistert Antoinette dan aan de deuren en hoort dan de gesprekjes van de mensen in de coupes. 

Je moet wel bij elke coupedeur eerst weer een glas uit je inventory halen en dan met je "Tandwielcursor" op de deurkruk klikken. We beginnen dus met

 • Coupé 1-2: Masterman-Foscarelli: Antoinette hoort Hardman en Foscarelli praten over Masterman.

 • Coupé 3-4: MacQueen: Antoinette hoort MacQueen in gesprek met Arbuthnot over politiek.

 • Coupé 5-6: Schmidt en Debenham: Antoinette hoort niets.

 • Coupé 7-8: Ohlsson en Antoinette: Ga hier nu naar binnen door met je "deurkrukcursor" op de deur te klikken. Loop in de coupe dan door en....Greta komt binnen en vertelt dat ze aan Caroline Hubbard een hoofdpijnpoedertje heeft gegeven. 

Verlaat de Coupé weer via onderkant scherm en de deur. Terug in de gang loop je dan door via onderkant scherm. We zien Antoinette dan op de rug en ze staat bij Coupé 9. Je ziet ook Pierre Michel aan het einde van de wagon in de gang zitten. Ga nu door met afluisteren van de coupes:

 • Coupé 9: Poirot: Antoinette hoort niets.

 • Coupé 10: Ratchett: we horen Ratchett en Masterman.

 • Coupé 11: Hubbard: Niet aanwezig, in ieder geval hoort Antoinette niets.  

 • Loop nu door naar Coupé 12. Je ziet Antoinette dan door de ramen van de trein in de gang staan.

 • Coupé 12: Gravin Andreyi: We horen de graaf en zin vrouw praten over een nachtmerrie. 

 • Coupé 13: Graaf Andreyi: Antoinette hoort hier niets. De graaf is bij zijn vrouw in 13. 

 • Coupé 14: Prinses Dragomiroff: We hoeren de Prinses praten met Schmidt over ene heer Snagdby en ene heer Dickens. 

 • Coupé 15: Arbuthnot: Niets te horen. Arbuthnot is in 3-4 bij MacQueen. Loop door en Antoinette komt aan het einde bij Coupe 16. 

 • Coupé 16: Hardman: Niets te horen. Hardman is in 1-2 bij Foscarelli.

Antoinette wordt nu door Pierre Michel betrapt bij haar afluisterpraktijken maar ze red zich uit deze benarde situatie door Pierre een leugen op de mouw te spelden. 

Pierre loopt dan door en je ziet Pierre dan door de ramen in de gang lopen. Je cursor is nu de "Schaduwcursor". SNEL....Klik met de "volgcursor" op in de gang zodat Antoinette Pierre zal gaan volgen.

Je hoeft niet persé met de "volgcursor" Op Pierre Michel te klikken. Als je maar snel klikt, voordat Pierre links weer uit het scherm is verdwenen. Klik je te laat dan zal Antoinette Pierre dus niet volgen. Ga dan snel, via de Trein Balk, naar het Restauratierijtuig, want die is nu ook bereikbaar via de Trein Balk. Loop snel door het restauratie rijtuig en je zult Michel dan als nog zien en Antoinette volgt hem dan vanzelf verder naar het Bagagerijtuig.

Antoinette volgt Pierre Michel dus door de gang van het Calais rijtuig naar het Restauratie rijtuig. Pierre controleert een deur en loopt dan verder door en verdwijnt het bagagerijtuig in. Antoinette volgt Pierre het bagagerijtuig in. 

Bagagerijtuig:

Antoinette staat dan voorin het bagagerijtuig. Klik met je voetjes links of rechts naast het schot om door te lopen. Maar Antoinette loopt niet door want.....

.........Pierre komt op haar toe gelopen en vraagt of Antoinette hem heeft gevolgd. Geef Pierre één van de mogelijke antwoorden, het maakt echt niet uit welke. Pierre zegt dat Antoinette terug moet gaan naar het Calais rijtuig. Wel....laten we Pierre maar niet verder boos maken. Via de Trein Balk kun je niet terug, dus klik met de voetjes onderaan het scherm om terug te keren in het restaurant rijtuig en.....Pierre doe het bagagerijtuig weer op slot en Antoinette gaat naar haar coupé om te gaan slapen.

De Oriënt Express raast verder door het besneeuwde Servische landschap. Het is echt beesten weer en dan opeens.....Een lawine en grote brokken rots en sneeuw komen op de rails terecht. Tayyip weet echter nog net op tijd de trein tot stilstand te brengen via een noodstop. Alle passagiers tuimelen hun bed uit en klagen op de gang dat het een lieve lust is. Niemand schijnt echter iets te mankeren behalve.....Poirot. 

Poirot is nogal ongelukkig terecht gekomen en heeft zijn enkel verzwikt of gebroken. Antoinette bied haar verontschuldigingen voor dit ongemak. Poirot zal gedurende de rest van de reis in zijn coupé moeten blijven om zijn enkel rust te geven. Er volgt een loading en na de loading zijn we dan bij Antoinette en Greta in hun coupé. 

C: De Moord:

Greta is wakker geschrokken omdat ze iemand heeft horen gillen. Stel Greta gerust door te zeggen: "Go back to sleep, Greta. I'm sure it's nothing".  Onder het raam hangt/staat een klein tafeltje. Op dat tafeltje staat een vaas met bloemen, een schemerlamp en een reiswekkertje. Bekijk dat tafeltje. Je komt dan in de close-up van de reiswekker. Klik met je "Oog" op de wekker en Antoinette vertelt je hoe laat het is. Het is 12:37 uur in de nacht.

Zoom weer uit en klik dan met de voetjes onderaan het scherm. Antoinette draait zich om en staat dan voor de coupé deur. Rechts naast Antoinette is de deur van het badkamertje. Op de coupédeur krijg je nu de "Gluurcursor". Klik met de "Gluurcursor" op de deur en...

Antoinette gluurt de gang in. Je ziet Antoinette niet maar je ziet Pierre Michel naar de deur van Ratchett lopen. We horen Ratchett dan roepen dat alles in orde is. Ratchett roept dit in het Frans. Dus Ratchett is wel degelijk de Franse taal machtig. Michel loopt terug naar zijn stoel. We zien dan een schimmig persoon stiekem de trein in klimmen en.......bij de coupé van Caroline Hubbard gaat dan het alarm af. Merk op dat Michel niet in zijn stoel zit, achterin de gang. Antoinette was ondertussen weer gaan slapen maar wordt door het geluid van het alarm weer wakker en klimt haar bed weer uit.

Zoom weer even in op het reiswekkertje om te zien hoe laat het nu is. Het is nu 1:17 uur in de nacht. 

Zoom weer uit en klik weer met de voetjes onderaan het scherm. Klik weer met de "gluurcursor" op de coupédeur en....

Caroline Hubbard staat in de deur van haar coupé. Ze roept Michel die naar haar toe komt. Hubbard zegt dat er een vent in haar coupé is gekomen. 

Michel controleert de coupé maar vindt natuurlijk geen vent. Hoofdschuddend verdwijnt Michel weer naar zijn stoel aan het einde van de gang.

We belanden weer terug bij Antoinette die weer ligt te slapen maar nu wakker wordt van het geluid van een harde bons. Antoinette klimt weer haar bed uit. Kijk eerst weer even op het reiswekkertje om te zien hoe laat het nu is. Het is nu 1:22 uur in de nacht. Draai je weer om naar de coupédeur en klik er weer op met de "Gluurcursor".

Filmpje: Nu zie je hoe Antoinette door de gang gluurt. Je ziet Michel die zit te lezen op zijn stoel en....een persoon in rode kimono die door de gang naar het salonrijtuig loopt.

Klik snel met de "Volgcursor" om die persoon te gaan volgen. Antoinette staat dan in de gang  van het Calaisrijtuig en gericht naar het Salonrijtuig. Klik met de voetjes op de deur van het salonrijtuig. Antoinette loopt door naar de deur maar de het salonrijtuig zit op slot. Klik met de voetjes onderaan het scherm om Antoinette om te draaien. Ga nu, via onderkant van het scherm, verder door het Calais rijtuig naar Pierre Michel die weer achterin op zijn stoel zit.

Praat met Michel. Antoinette vraagt of Pierre weet wie die vrouw in de rode kimono is. Maar ook Pierre heeft haar gezicht niet gezien. Vraag Pierre dan verder alle andere vragen. Pierre is er niet zeker van maar volgens hem kwam die rode kimono vrouw of uit de coupé van Hubbard of uit de coupé van Ratchett. Pierre heeft geen geluid gehoord. Ga terug naar coupé 7-8 en ga er weer naar binnen om nog even een paar uurtjes te gaan slapen.

Het is de volgende ochtend geworden en alle passagiers zitten aan tafel te genieten van het ontbijt. Men is nogal verontrust over het oponthoud en vraagt zich af hoe lang men ingesneeuwd zal zijn. Antoinette zit nu met Mary Debenham aan tafel omdat Poirot, vanwege zijn enkel, aan bed is gekluisterd. Pierre Michel duikt dan op en sommeert Antoinette naar de coupé van Poirot te komen

We zijn dan in de coupé van Poirot. 

Poirot ligt aangekleed in bed en ook Dr. Constantine is aanwezig. 

Constantine is de passagier die in Belgrado is ingestapt en hij vertoeft als enige in het Athene-Parijsrijtuig. 

Praat met Poirot en gebruik alle mogelijke gespreksopties. 

Poirot vertelt dat Ratchett is vermoord. Poirot heeft opdracht gegeven om alle buitendeuren van de trein af te sluiten, behalve de achterdeur van het Athene-Parijsrijtuig. Immers...de trein moet wel op stoom blijven. Matteo zal Poirot informeren als iemand probeert om via het Athene-Parijsrijtuig de trein te verlaten. Dr. Constantine heeft het lijk onderzocht.

Antoinette en Constantine zijn bang dat als ze op de politie wachten om de moord te onderzoeken, iedereen wel eens wekenlang kan worden vastgehouden door de Joegoslavische autoriteiten. Antoinette smeekt Poirot dus om de zaak zelf ter hand te nemen zodat, als de trein straks weer verder kan rijden, we de moordenaar op een presenteerblaadje kunnen aanbieden. Helaas....Poirot wil wel maar kan niet zoveel vanwege zijn pijnlijke enkel. Poirot daagt Antoinette dan uit om zelf de moord te onderzoeken en om zelf te trachten uit te vinden wie de moordenaar is. Antoinette kan altijd bij Poirot komen om raad te vragen.

Je moet dan kiezen wat je wilt doen. Je moet nu een keuze maken uit 2 mogelijkheden:

Keuze 1: "I am honered. I gladly accept your challenge"        Keuze 2: "I am no match for the foremost detective of our time. I'll be content helping you".

Het maakt eigenlijk absoluut niet uit welke keuze jij maakt. Kies je voor Keuze 1 dan is Antoinette heel erg op zich zelf aangewezen maar kan toch altijd Poirot om raad en hulp vragen. Kies je voor Keuze 2 dan zal Poirot gedurende Antoinette's onderzoek iets meer hulp bieden, vooral in de vorm van enige hints bij het oplossen van sommige puzzels. Stel je echter niet veel voor van Poirot's hulp. Kies dus maar gewoon voor Keuze 1. Welke keuze je ook maakt, uiteindelijk beland Antoinette, samen met Dr. Constantine, in de coupé van Ratchett. En wij zijn beland in:

Hoofdstuk 3: Het Lijk onderzoeken:

Calais rijtuig: 

Coupé 10: Ratchett:

Antoinette en Dr. Constantine zijn in Ratchett's coupé en bekijken het dode lichaam van Ratchett. Het coupéraam staat open. In het bagagerek liggen 2 koffers en op het "tafeltje" staan wat items. Klik 2 keer met je "Oog" op het bed. Antoinette verwijdert de deken om Ratchett's lijk beter te kunnen. Antoinette schrikt zich rot van de hoeveelheid messteken die ze in de borst van Ratchett ziet. De man is meerdere keren met een mes gestoken. Constantine merkt op dat er iets in de zak van Ratchett's pyjamajas zit. Ratchett heeft 12 messteken in zijn borstkast. Klik met je Handje op de borstzak van Ratchett's pyjamajas. Antoinette haalt er een Zakhorloge uit. 

Het horloge is stil blijven staan op 01.15 uur en dit komt overeen met het door Constantine vastgestelde tijdstip van overlijden. 

Klik met je "Oog" op het kussen. Antoinette tilt het kussen op. Onder het kussen ligt Ratchett's pistool. Grijp het Pistool. Zoom 2 keer uit. 

Bij het hoofdeinde van het bed, onder het "tafeltje", ligt een opgevouwen Zakdoek op de grond. Grijp de Zakdoek (Hankerchief). 

Antoinette staat dan echter met haar lijf voor het "tafeltje". Klik met je "Oog" op Antoinette's billen om in te zoomen op het "tafeltje".

Grijp het Kunstgebit, het Glas en het  Beeldje. Op  de asbak ligt een sigarenpeuk en een stukje verbrand papier. Voor de asbak liggen twee verbrande lucifers. Grijp de Sigarenpeuk. Je hebt dan ook het stukje Verbrand Papier en de 2 verbrande Lucifers gepakt. Zoom uit. Klik met je "Oog" op het raam. Constantine zegt dat ie het raam heeft open laten staan omdat de kou de rigor mortes van het lijk zal vertragen. 

Antoinette kijkt door het raam en ziet voetstappen in de sneeuw. De voetstappen beginnen onder het raam. Klik met je "Oog" op de raamhendel om daar ook op in te zoomen. Je hoort Poirot een hint geven, "Quit interesting", hoor je Poirot roepen. Zoom 2 keer uit. Klik met je "Oog" op de koffers in het bagagerek. Antoinette grijpt de bovenste koffer en maakt deze open. Klik op de kleren in de koffer en...Antoinette pakt een Fles Slaapdrank uit de koffer. 

Zoom uit de koffer. Antoinette legt de koffer teug in het bagagerek. Draai Antoinette nu om, via de voetjes onderaan het scherm. 

Je ziet dan de deuren van de coupé. Links hangt de jas van Ratchett en rechts zijn hoed. 

Bekijk de jas met je "Oog". Poirot meld dat er iets in de jaszak zit en vanzelf pakt Antoinette dan een doosje Lucifers uit de jaszak Grijp de Hoed. Er steekt iets kleins onder het bed uit. Grijp het. Het is een Pijpreiniger (Pipecleaner). Laten we nu eerst even alle items die je hier gevonden hebt bekijken in het close-upscherm van je inventory. 

Open het inventoryscherm. Grijp een item op en klik ermee op de Vergrootglasknop om het item in het Close-upscherm te zien. Je kunt dan nu alle andere items ook in het Close-upscherm zetten door boven op de Scrolpijltjes te klikken. 

Met het "Omkeeroog" kun je dan een Item ook omdraaien om het van de andere kant te zien. Onderaan, in het tekstschermpje, lees je dan Antoinette's commentaar. Bekijk op deze wijze dan alle items die je hier in Ratchett's coupé hebt gepakt: De belangrijkste zijn:

Verbrand papier: Er zijn nog letters op zichtbaar.

Verbrande lucifers: 1 platte lucifer en 1 ronde lucifer.

Beeldje: Het is een indiaanse vrouw figuur en het is van metaal maar toch vrij licht.

Drinkglas: Draai het glas ook om. Antoinette ontdekt er dan poeder op en ook een vlek.

Zakdoek: Er is een "H" op de zakdoek geborduurd.

Pistool: Het pistool is een klein pistool van het kaliber .32.

Hoed: Draai de hoed om met het Omdraaioog. Je kijkt dan in de hoed.

In de hoed zit een Label. Op dat Label staat Rev.13.18.

Lucifersdoosje: Er zitten ronde lucifers in het doosje.

Sluit het inventoryscherm als je al deze items grondig hebt bekeken.

Draai Antoinette weer om via de voetjes zodat ze weer voor Dr. Constantine staat. Klik met je praatcursor op Constantine. Antoinette vraagt Constantine of hij iets heeft aangeraakt, toen hij het lijk aan het onderzoeken was. Dat is niet het geval. Klik weer met je praatcursor op Constantine en nu verschijnen je gespreksonderwerpen. Wel....vraag Constantine alles wat je hem maar kunt vragen, doe dat in volgorde en sla niets over. De belangrijkste informatie die je uit dit gesprek krijgt is:

Ratchett heeft 12 steekwonden. Tenminste 3 van de steekwonden waren dodelijk. Ratchett schijnt tijdens de steekpartij op zijn lichaam geen enkel moment bij kennis te zijn geweest. Sommige steekwonden zijn met brute kracht toegebracht. Andere steekwonden zijn alleen meer heel oppervlakkig. Tenminste 1 steekwond is toegebracht door iemand die linkshandig is. Ratchett is vermoord ergens tussen middernacht en 2 uur in de ochtend.

Heb je alles aan Constantine gevraagd dan beëindigt Antoinette vanzelf dit gesprek. 

Draai Antoinette dan weer om en verlaat de coupé via de deur. 

Coupé 9: Poirot:

Terug in het gangpad klik je dan met je deurkrukcursor op de deur van coupé 9, Poirot's coupé. Antoinette gaat Poirot's coupé binnen. Loading. Loop door via onderkant scherm en klik dan met je praatcursor op Poirot. Je ziet Antoinette met Poirot praten door het raam van coupé 9. Je hoort niet wat er gezegd wordt. Je bent een luistervink. Klik met je cursor op het raam om weer in de coupé bij Antoinette en Poirot te komen. 

Antoinette heeft Poirot op de hoogte gebracht van wat ze allemaal in Ratchett's coupé heeft ontdekt. Poirot wil hier verder over praten en je gespreksonderwerpen verschijnen. Wel....ik ga ze niet allemaal met je doornemen. Gebruik weer alle onderwerpen en doe dat weer in volgorde en sla niets over. Luister dan vooral naar het commentaar van Poirot.

De belangrijkste aanwijzing die Poirot geeft is natuurlijk dat de moordenaar wel een heel bijzonder persoon moet zijn. De moordenaar is, gezien de verschillende steekwonden, een zeer sterke man, een zwakke man of vrouw, rechtshandig, maar ook linkshandig. En het slachtoffer was waarschijnlijk in diepe slaap vanwege een grote hoeveelheid slaapdrank. Maar hoe heeft ie de slaapdrank dan binnen gekregen? De ronde lucifer zal van Ratchett zijn geweest om er zijn sigaar mee aan te steken. Blijkbaar had Ratchett bezoek van iemand die pijp rookt, gezien de platte lucifer en de pijpreiniger.De "H" op de zakdoek lijkt een belangrijke aanwijzing te zijn.

Aan het einde zal Poirot aan Antoinette vragen wat zij de belangrijkste aanwijzing vind. Zeg dan: 'Not cigar or pipe, burnt paper". Poirot is het hier mee eens. Poirot wil wel proberen om de tekst op het stuk verbrand papier weer zichtbaar te maken en hij somt op wat hij hiervoor nodig heef en dat is..... Iets om het papier voorzichtig mee vast te houden, 2 metalen draden, en een hitte bron. Er volgt dan een Loading en dan staat Antoinette weer buiten in het gangpad.

Hoofdstuk 4: Het Verbrande Papier:

Ga, via de Treinbalk, naar het Restauratierijtuig.  Loop door het restauratierijtuig naar achteren

In het restauratierijtuig zitten de Prinses, Schmidt, Arbuthnot, Debenham, Hubbard en Ohlsson al aan tafel op hun ontbijt te wachten. 

Achter Debenham en Arbuthnot staat een lange serveertafel. Op die tafel staat een kleine spiritusbrander.

Zoom in op de lange tafel en grijp dan de Spiritusbrander (Spirit lamp). Zoom uit en ga, via de Treinbalk, terug naar het:

Calais rijtuig:

We gaan de coupés nu doorzoeken, tenminste...de coupés nu die open en verlaten zijn. Loop dus weer door het Calais rijtuig, vanaf het salonrijtuig, en klik op de deuren van elke coupé. Is een coupé open en onbezet dan zal Antoinette er naar binnen gaan. Is een coupé op slot of bezet dan kan Antoinette er nu niet naar binnen gaan.  Coupé 1-2: Masterman en Foscarelli. Deze coupé zit op slot. Coupé 3-4: Hector MacQueen: Ook deze coupé zit op slot. Coupé 12: Gravin Andreyi: zit op slot. Coupé 13: Graaf Andreyi: zit op slot. Deze 4 coupés kun je dus niet in, dus ga meteen naar:

Coupé 5-6: Schmidt en Debenham:

Loop door via onderkant scherm zodat Antoinette het raam ziet. In het bagagerek liggen de koffers van Schmidt en Debenham. 

Bovenop de koffer van Schmidt staat een hoedendoos. Zoom in op het bagagerek. 

Klik met je oog op de hoedendoos. De hoedendoos gaat open. Grijp de hoed uit de hoedendoos.

 Je ziet dan in de hoedendoos het metalen hoedenframe. 

Je hoort echter Poirot die zegt dat dit de verkeerde hoedenframe is. Antoinette stopt schielijk de hoed weer terug in de doos. Zoom uit de hoedendoos.  Klik met je Oog op de koffer van Schmidt. Antoinette maakt de koffer open. Klik met je Handje in de geopende koffer en....Antoinette pakt een mooi klein houten kistje uit de koffer van Schmidt. Zoom uit de koffer. Achter de koffer van Schmidt staat de koffer van Debenham. Klik met je Oog op Debenham's koffer. Ook deze koffer is dan open. Klik weer met je Hand in de koffer en Antoinette pakt er een Zakdoek uit. Op de zakdoek zie je de letters CMH. 

Zoom uit de koffer en zoom uit het bagagerek. Open het inventoryscherm. Plaats het kistje dat je uit Schmidt's koffer hebt gejat in het close-upscherm. Je leest dat er recepten in het kistje zitten. Klik op het Omdraaioog en het kistje gaat open. Er zitten indexkaarten in het kisten waarop de recepten staan geschreven. De kaarten staan op alfabetische volgorde. 

Bekijk ook de Zakdoek uit Debenham's koffer in het close-upscherm. Deze zakdoek komt niet overeen met de zakdoek die Antoinette bij Ratchett heeft gevonden. Sluit het inventoryscherm. Draai Antoinette om en verlaat de coupé.

Coupé 7-8: Ohlsson en Antoinette:

Antoinette gaat ook hier binnen. Loop weer door naar het raam. Het bagagerek hangt hier links. Zoom er op in. In het bagagerek liggen de koffers van Greta Ohlsson en Antoinette. Klik met je Oog op beide koffers. De koffer van Ohlsson zit echter op slot en Antoinette heeft niets nodig uit haar eigen koffer. Zoom uit het bagagerek. Onder het bagagerek zijn vakken. In één van die vakken zie je een Hoedendoos staan. Zoom in op de hoedendood. 

Grijp de hoed uit de doos. Je ziet dan weer een metalen Hoedenframe in de doos. Grijp deze Hoedenframe uit de doos. 

Antoinette is zeer content met deze hoedenframe......Antoinette stopt vanzelf de hoed weer terug in de doos.

Zoom uit de hoedendoos. Draai Antoinette weer om en verlaat dan deze coupé weer.

Coupé 11: Caroline Hubbard:

Gelijk als Antoinette hier binnen is ligt er een Knoop, naast Antoinette, op de grond. 

Grijp de Knoop en bekijk de knoop in het close-upscherm van je inventory.

Is het een knoop van een uniform?. Sluit het inventoryscherm en loop door naar het raam. In het bagagerek staat een hoedendoos en liggen 2 koffers. Zoom in op de hoedendoos.  Grijp de hoed uit de doos. Je ziet dan weer de metalen hoedframe in de doos en je hoort er Poirot's commentaar op. Dit is niet een frame die we kunnen gebruiken. Zoom uit de doos. Zoom in op de koffers. Antoinette opent de bovenste koffer. Klik met je Handje in de koffer en Antoinette haalt er een brief uit. 

De brief wordt opgeborgen in de documentensectie van je inventory. Zoom uit de koffer. Open het inventoryscherm en dan het documentenscherm. Klik in het documentenscherm op "Documents" en dan op "Chatty Letter". Dit is de brief die je zojuist uit Hubbard's koffer hebt gejat. Lees de brief door. Het is een brief van Hubbard's dochter Maureen. Sluit het inventoryscherm. Draai Antoinette om en verlaat de coupé.

Coupé 14: Prinses Dragomiroff:

De hoedendoos van de Prinses staat op het bed. Zoom er op in, grijp de hoed en grijp er dan het Metalen Hoedenframe uit. 

Antoinette heeft nu 2 precies dezelfde metalen hoedframes en hiermee kan ze straks aan de slag met het stukje verbrand papier. Zoom uit de hoedendoos. Er liggen 2 koffers in het bagagerek. Zoom in op de linkerkoffer en klik er dan weer in met je Handje. Hela....er ligt een houten doosje in de koffer. Het is een Puzzelbox. Grijp de Puzzelbox

Antoinette wil wel meteen een poging wagen om de puzzelbox te openen.

De Puzzelboxpuzzel:

De puzzelbox staat groot in je scherm. De Box heeft dus een Bovenkant, een Lange Zijkant en een Korte Voorkant. In alle 3 de kanten zitten SCHUIFPLATEN. De Korte Voorkant heeft 2 Schuifplaten. In het plaatje hieronder heb ik de schuifplanken A, B, C en D gemerkt.

Als je op een Schuifplank klikt dan verschijnen er PIJLEN. Door op de pijlen te klikken verschuif je dan de schuifplank naar: Links, Rechts, Omhoog of Omlaag. Je moet nu in de juiste volgorde de schuifplankjes gaan verschuiven om deze puzzelbox te openen. Hier gaan we:

STAP 1: Korte Voorkant:
Klik op de bovenste schuifplank A en klik dan op de Rechterpijl om A naar rechts te schuiven.
Klik op de onderste schuifplank B en klik dan op de Linkerpijl om B naar links te schuiven.

STAP 2: Lange Zijkant:
Klik op schuifplank C en klik dan op de Omhoogpijl om C iets omhoog te schuiven.

STAP 3: Korte Voorkant:
Klik op de bovenste schuifplank A en klik dan op de Linkerpijl om A weer naar links te schuiven.
Klik op de onderste schuifplank B en klik dan op de Rechterpijl om B weer naar rechts te schuiven.

STAP 4: Lange Zijkant:
Klik op schuifplank C en klik dan weer op de Omhoogpijl om C weer iets omhoog te schuiven.

STAP 5: Korte Voorkant:
Klik op de bovenste schuifplank A en dan op de Linkerpijl om A naar links te schuiven
Klik op de onderste schuifplank B en dan op de Rechterpijl om B naar rechts te schuiven.
Klik op de onderste schuifplank B en dan op de Omlaagpijl om A en B omlaag te schuiven.

STAP 6: Bovenkant:
Klik op de bovenkant D en dan op de Linkerpijl om D helemaal van de box af te schuiven.
Klaar is kees. De bovenkant is nu verwijdert en uit de puzzelbox komt een Medaillon.

Het Medaillon wordt opgeborgen in je inventory. Bekijk dit Medaillon (Dragomiroff's Locket) in het close-upscherm van je inventory en klik dan ook op het Omdraaioog om het medaillon te openen. In het medaillon zit een foto van een klein meisje.

Antoinette heeft het gevoel dat ze dit meisje al eens eerder heeft gezien. Sluit het inventoryscherm. Coupé 15: Arbuthnot is afgesloten. Maar je kunt vanuit deze Coupé 14 toch in Coupé 15 komen en wel via de badkamer deur. Tussen elke 2 Coupés zit er namelijk een kleine badkamer en vanuit deze badkamers is ook elke coupé te bereiken, mits de badkamerdeur van de coupé niet op slot zit. Klik dus op de badkamerdeur in Coupé 14 en Antoinette beland in:

Coupé 15: Arbuthnot:

Loop weer door naar het raam en zoom ook hier weer in op de koffers die in het bagagerek liggen. Antoinette pakt een setje Pijpreinigers uit de koffer. 

Zoom uit en bekijk het setje pijpreinigers in het close-upscherm van je inventory. Het zijn dezelfde soort staafjes als die ene die Antoinette in de coupé bij Ratchett heeft gevonden. Dus Arbuthnot heeft Ratchett een nachtelijk boekje gebracht. Vraag is of Ratchett nog leefde toen Arbuthnot weer wegging. Verlaat de coupé via de gangdeur en ga naar:

Coupe 16: Hardman:

Loop door naar het raam. Er ligt een koffertje op de bank/bed en er ligt een koffer in het bagagerek.  

Zoom in op het koffertje dat op de bank/bed ligt. Er zitten 6 typemachine linten in het koffertje.

Grijp het linksonder Typemachine Lint uit het koffertje. Zoom uit. 

Zoom in op de koffer in het bagagerek. Uit deze koffer grijpt Antoinette een klein zwaar Leren Zakje

Zoom uit. Bekijk dit Leren Zakje (Leather Sap) in het close-upscherm van je inventory. 

Het zakje is gevuld met kleine loden kogeltjes. Kun je een flinke mep mee uitdelen. Sluit het inventoryscherm en verlaat de coupé. Ga nu naar:

Coupé 9: Poirot:

Het Verbrande Papier:

Ga naar binnen en loop door naar het raam. Op het "Tafeltje" ligt nu een Tang. Grijp de Tang

Praat met Poirot. Antoinette zegt tegen Poirot dat ze nu alle spullen heeft om aan de slag te gaan met het stukje Verbrand Papier. Je scherm wordt nu de "Tafel". Ok....we gaan nu aan de slag om de letters op het Verbrande Papier weer zichtbaar te maken. Dit doen we in stappen:

STAP 1:

 • Open het inventoryscherm. Scroll door je items naar het stukje Verbrand Papier (Scrap of burnt paper).

 • Grijp het stukje verbrand papier uit het vak.

 • Klik dan op Knop 3 (Tandwieltjes) en je komt terecht in het "Itemscombineerscherm" van je inventory.

 • In dit scherm zie je links 4 vakjes en rechts 1 vakje. Er tussen staat de Tandwielknop.

 • Plaats nu het Verbrande Papier in één van de 4 linker vakjes.

 • Klik dan op Knop 1 om terug te keren in je Itemsinventory.

 • Pak nu de Tang (Curling Tongs) uit het vakje en klik weer op Knop 3 om terug te keren in het "Itemscombineerscherm".

 • Plaats ook de Tank in één van de 4 linker vakjes.

 • Klik nu op de Tandwielknop en.....De Tang wordt gecombineerd met het papier en deze combinatie wordt in het rechtervak gezet.

 • Pak de Tang/Papier combinatie uit het vakje.

 • Klik op Knop 1 om terug te keren in het Itemsscherm.

 • Plaats de Tang/Papier combinatie terug in een vakje.

STAP 2:

 • Pak één van de 2 Hoedenframes (Hat frame) uit je itemsinventory.

 • Sluit het inventoryscherm.

 • Klik dan met de Tandwielcursor op de tafel.

 • De hoedframe wordt op de tafel gezet.

 • Open het inventoryscherm.

 • Pak nu de Tang/Papier combinatie uit je itemsinventory.

 • Sluit het inventoryscherm.

 • Klik met je Tandwielcursor op de Hoedframe die op de tafel staat.

 • Het Verbrande Papier wordt op de hoedframe geplaatst.

 • Open het inventoryscherm.

 • Pak de 2e Hoedframe uit je itemsinventory.

 • Sluit het inventoryscherm.

 • Klik met je Tandwielcursor op de Hoedframe waarop het papier nu ligt.

 • De 2e Hoedframe wordt over de 1e gezet en het papier ligt nu vast tussen de beide hoedframes.

STAP 3:

 • Open het inventoryscherm.

 • Pak uit je itemsinventory nu de Spiritusbrander (Spirit lamp).

 • Open het "itemscombineerscherm" via knop 3.

 • Plaats de Spiritusbrander in één van de linker vakjes.

 • Ga terug naar je itemsinventory en pak er nu het Lucifersdoosje uit.

 • Keer terug naar het "Itemscombineerscherm.

 • Plaats het doosje lucifers ook in één van de linker vakjes.

 • Klik op de Tandwielknop en de spiritusbrander wordt aangestoken en staat dan in het rechtervakje.

 • Grijp de nu brandende spiritusbrander en sluit het inventoryscherm.

Klik met je Tandwielcursor op de tafel en....

 Antoinette zet de brandende spiritusbrander links op de tafel en.....op het verbrande papier worden de letters weer zichtbaar. "Remember little Daisy Armstrong"  lees je. 

Poirot herinnerd zich Daisy Armstrong en gaat nu het tragische verhaal vertellen van :

De Ontvoering van Daisy Armstrong:

Deze zaak speelde 10 jaar geleden. Kolonel Toby Armstrong, een Engelsman, trouwde de dochter van de beroemde Amerikaanse actrice Linda Arden. Het paar ging wonen in New York en ze kregen 1 kind, een dochter Daisy. Op haar 3e verjaardag werd Daisy ontvoerd door 2 mannen. Ze rukte Daisy uit de armen van de kindermeid.

De politie was er van overtuigt dat de kindermeid in het ontvoeringscomplot zat en hebben de kindermeid oneindig lang ondervraagd. Er werd een groot bedrag aan losgeld betaald, maar 2 weken na het betalen van het losgeld was Daisy nog steeds niet terug. Geen taal of teken werd er van de ontvoerders verder ontvangen. En toen kwam er opeens schot in de zaak. Twee broers, genaamd Perkinson werden geïdentificeerd als de kidnappers en hun verblijfplaats werd bekend, een oude boerderij net buiten de stad. De 2 Perkinsons broers werden gearresteerd ( heb je gezien in de introfilm van de game).

De broers werden berecht en veroordeeld. Tijdens de rechtszaak wezen zij ene Casetti aan als hun baas, als degene die de ontvoering van Daisy Armstrong op touw had gezet. De broers bekende tijdens het proces dat Daisy Armstrong al tijdens één van de eerste dagen na haar ontvoering door Casetti is doodgeschoten. De Perkinsons broers werden ter dood veroordeeld maar deden een poging tot ontsnapping. Jeffrey Perkinson werd weer gepakt maar Robert Perkinson wist te ontsnappen. Van Casetti is nooit een spoor gevonden.

Madame Armstrong was echter zwanger maar het kind kwam dood ter wereld. Tijdens de bevalling stierf Madame Armstrong. Toby Armstrong had dus al zijn geliefden verloren, Daisy, zijn vrouw en hun 2e kind, en Toby heeft zelfmoord gepleegd. Jeffrey Perkinson stierf op de elektrische Stoel en kort daarna werd er een lijk uit de haven van New York gevist. Het was het dode lichaam van Robert Perkinson.

Het is nooit bewezen of Robert Perkinson zelfmoord heeft gepleegd of door Casetti is vermoord. Casetti is nooit gevonden. De politie kon niet geloven dat de kindermeid niets met de ontvoering van Daisy Armstrong te maken had, en zij bleven het arme mens maar verhoren en verhoren en verhoren. Uiteindelijk heeft de kindermeid een einde aan haar leven gemaakt. Toen de kindermeid eenmaal was gestorven kwam het bewijs van haar complete onschuld aan het licht. Casetti was de hoofdschuldige en de moordenaar van Daisy Armstrong, maar Casetti is nooit gevonden. Poirot weet nu dat Ratchett en Casetti één en dezelfde waren. Antoinette krijgt een nieuwe opdracht van Poirot. Zorg dat je alle paspoorten van alle passagiers in handen krijgt, verzamel aanwijzingen en volg elk spoor. We belanden dan nu in:

Hoofdstuk 5: Repareer de Stoompijp:

Antoinette staat weer in het gangpad van het Calaisrijtuig en ze heeft het verdomd koud.  Michel komt vertellen dat door de lawine de stoompijp onder de kolentender stuk is gegaan en dat daarom de trein niet meer verwarmt kan worden. Die pijp moet gemaakt worden en je mag 3 keer raden wie dat zou moeten gaan doen.

Ga Coupé 10, de coupé van Rachett, weer binnen en loop in de coupé door naar het raam.

 Hela....Hardman staat buiten in de sneeuw en de vrieskou naar de voetsporen in de sneeuw te staren.

 Snel....klik met de "schaduwcursor" op het raam en....

Antoinette rent zeer snel terug naar haar eigen coupé om haar lekkere dikke winterjas aan te trekken. Ze rent terug naar coupé 10 en....klimt door het raam naar buiten. Hardman heeft zich ondertussen in beweging gezet en volgt de voetsporen naar het einde van de trein. 

Hardman verdwijnt achter de trein en Antoinette komt via de "achterdeur" terecht in het Athene-Parijsrijtuig. 

Antoinette vraagt de steward van het rijtuig, Matteo, of hij Hardman heeft binnen zien komen. Matteo heeft Hardman echter niet gezien, en dat is vreemd.

Athene-Parijsrijtuig:

Het Athene-Parijsrijtuig bevat, net als het Calaisrijtuig, dus ook coupés waarvan enkele bestemt zijn voor het treinpersoneel. Praat even met Matteo. Matteo. Matteo zegt dat als die stoompijp niet snel wordt gemaakt de overlevingskansen van iedereen in de trein gering zijn. Loop, via de voetjes, een scherm omlaag. Je kijkt dan door het gangpad van het rijtuig. Loop door maar dan gelijk weer terug zodat Antoinette dan voor de deur van Coupé 16 staat. Ga er naar binnen.

Coupé 16: Onbezet:

Loop weer door naar het raam. Op de tafel staat een radio. Zoom er op in. Het is een H.A.M radio om morsecode mee te verzenden en te ontvangen.

Er steken 2 draden uit de radio. Aan die draden hoort de seinsleutel te zitten, maar de seinsleutel ontbreekt. Klik met je Hand op de radio. Helaas...er is geen stroom. Zoom uit, draai om en verlaat de coupé. Loop verder het gangpad in. Net als in het Calaisrijtuig kijk je dan door de ramen het rijtuig in en je ziet de deuren van de coupés 15, 14, 13 en 12.

Coupé 15: Matteo:

Ga naar binnen en loop weer door naar het raam. Op het bank/bed ligt een boek. Op de tafel ligt een paspoort. Grijp het Paspoort. Het is het paspoort van Matteo en het verdwijnt naar de paspoortsectie van je inventory. Je kunt het bekijken via knop 5 van je inventory en dan klikken op de afbeelding van de persoon. Je leest dan dat Matteo een Spanjaard is en is geboren op 12-12-1907. Grijp het Boek dat op de bank/bed ligt. Het is een Morsecode boek. Draai om en verlaat de coupé. ga naar:

Coupé 14: Onbezet:

Je ziet deze coupé vanuit een bovenaanzicht. Onder de bank steekt iets uit. Zoom in op de bank. 

Je ziet dan in close-up een stuk van de bank en dat er iets onderuit steekt.

 Klik met je Hand op de bank. Antoinette tilt de zitting van de bank omhoog en....vindt 2 kapotte Sneeuwschoenen. 

Je hoort het commentaar van Poirot die zegt dat iemand opzettelijk de sneeuwschoenen heeft vernield en dat ze nu nutteloos zijn. 

Grijp toch maar de Sneeuwschoenen. Zoom 2 keer uit. Verlaat de coupé en ga naar:

Coupé 13: Dr. Constantine:

Gelijk bij de deuren hangt een jas in de hoek. bekijk de jas. In de kraag van de jas zit een label waarop staat "Petite", "klein" dus. Loop door naar het raam. Hela....Dr. Constantine is ook zo slordig met zijn paspoort. Grijp het Paspoort van het tafeltje. Zoom in op de koffer in het bagagerek en klik dan weer in de geopende koffer. Antoinette vindt een Kaartje in de koffer. Het is een "announcement" over een speech van Constantine. De speech zal gaan over het gebruik en de effecten van antibiotica bij een zekere vorm van Chlamydia. Verlaat de coupé en ga naar:

Coupé 12: Onbezet: De Brief puzzel:

Ook deze coupé zie je vanuit het bovenaanzicht. Bij het raamtafeltje ligt een Verscheurde Brief op de grond. Zoom er op in. Antoinette denkt dat ze de briefstukjes wel weer in elkaar kan puzzelen tot een gehele brief. Links ligt het hoopje briefstukjes. Klik op de briefstukjes. Er wordt dan steeds 1 stukje geel. Sleep het gele briefstukje dan naar het puzzelpak. Met de pijlen onderaan het puzzelvak kun je de briefstukjes omdraaien. Het briefstukje moet dan wel eerst geel zijn. Dat kun je overigens ook al doen buiten het puzzelvak. Wel...het is een doodordinaire legpuzzel en niet al te ingewikkeld. Trek eerst de briefstukjes een beetje uit elkaar en puzzel dan eerst de randen stukjes in elkaar. Vul dan de puzzel op met de overige stukjes.

Als je klaar bent zie je dus een schets van het Athene-Parijsrijtuig waarin de coupé 10 gemarkeerd is met een X, en lees je: "Uniform is in de toiletten van het Belgrado station. De sleutel zit in de jaszak. De meeste coupe's in het Athene-Parijsrijtuig zijn onbezet. Verstop je dus in één van deze coupés tot Brod. Het is de hoogste tijd dat die smerige rat zijn verdiende loon krijgt".

Zoom uit. In de documentensectie van je inventory, onder "Documents", kun je deze "Torn letter" altijd nog eens lezen. Verlaat de coupé. Loop verder omlaag door het gangpad. Je ziet dan de deuren van de coupés 11, 10 en 9. Coupé 11: Pierre Michel zit op slot. 

Ga dus naar binnen bij:

Coupé 10: De machinist Tayyip:

Loop weer door naar het raam en grijp dan Tayyip's Paspoort van het raamtafeltje. Verlaat de Coupé en ga naar binnen in:

Coupé 9: Klaus, de Chef-kok:

Loop door naar het raam. Hela.....Klaus is niet zo vriendelijk om zijn paspoort voor het grijpen te laten slingeren. 

Zoom dus in op het bagagerek en duik de koffer in en Antoinette vist het Paspoort van Klaus Herkensheimer uit de koffer. 

Verlaat de coupé en loop verder een scherm omlaag door het gangpad. Je ziet dan de deuren van de coupés 7-8, 5-6 en 3-4.

Coupé 7-8: Onbezet:

Loop weer door naar het raam. Zoom in op het raamtafeltje en klik dan met je Oog op de zilveren bloemenvaas. "Quite interesting" hoor je Poirot opmerken. Zoom uit, draai je om en ga hier nu het badkamertje in via de deur rechts. Antoinette staat dan in het badkamertje tussen de coupés 7-8 en 5-6. Je ziet Antoinette in de spiegel. Onderaan in je scherm krijg je de Omlaagkijkpijl. Klik deze pijl en je ziet het deurtje van het kastje onder de wasbak. Open het deurtje en grijp dan de Knijptang uit het kastje.

Sluit het deurtje weer en kijk weer omhoog via de Omhoogkijkpijl, bovenaan in het scherm. Ga door de rechterdeur en Antoinette is dan in Coupé 5-6 maar deze is onbezet en er valt ook niets te vinden. Verlaat Coupé 5-6 dus maar snel via de gangpaddeur.

Coupé 3-4: De Brandweerman:

Loop weer door naar het raam. Op de bank liggen 2 lekker warme Brandweer Handschoenen. Grijp de Handschoenen. Ze zijn hittebestendig. Grijp het Paspoort dat ook hier weer op het raamtafeltje ligt. Het is het paspoort van Abdullha Özbileh, de dienstdoende brandweerman op deze trein. Verlaat de coupé. Coupé 1-2 is onbezet en er valt ook niets te vinden, dus je hoeft coupé 1-2 niet in te gaan. Controleer echter nu wel even, in het Paspoortenscherm van je inventory, of je nu de volgende paspoorten hebt: Antoinette, Matteo, Constantine, Tayyip, Klaus en Abdullha. 

Loop dan helemaal terug door het gangpad naar Matteo en verlaat het Athene-Parijsrijtuig door de "achterdeur", achter Matteo.

Locomotief en Tender

Antoinette staat dan in de vrieskou buiten de trein. Loop nu helemaal langs de trein naar voren, naar de locomotief. Klik dan met de voetjes op de treden van het stookhuis van de locomotief en Antoinette beland in het stookhuis en bij Tayyip, de machinist.

Tayyip zit te schudden met zijn hand voor zijn mond. Praat met Tayyip en ga door de gespreksopties. Je ervaart dat het kunstgebit van Tayyip niet goed past en dat ie daarom niet kan eten. Vanzelf geeft Antoinette dan het gebit, dat ze uit Ratchett's coupé heeft meegenomen, aan Tayyip. Achter Antoinette ligt een Hamer op de zitplaats. Klik met je handje op de Hamer. Antoinette vraagt eerst beleefd aan Tayyip of ze de hamer mag hebben. Tayyip heeft echter zelf een hamer nodig, maar als Antoinette hem iets geeft dat als hamer kan dienen, dan mag Antoinette zijn hamer meenemen.

Pak dus de Leren Zak (Leather Sap)  uit je inventory en klik dan met de Tandwielcursor op Tayyip om de Leren Zak aan hem te geven. Grijp dan de Hamer van de zitplaats. Tussen Antoinette en Tayyip door zie je de kolentender. Die zit uiteraard vol met kolen. Grijp een Steenkool uit de tender. Verlaat de locomotief via de voetjes links van Antoinette. Antoinette staat dan weer vin de sneeuw voor de locomotief en de kolentender. Klik met je oog op de kolentender. Antoinette kijkt dan onder de kolenwagen en ze ziet, boven in het scherm, de kapotte stoompijp.

Zoom uit en loop nu terug langs de trein naar de achterkant van de Athene-Parijswagon. 

Klik dan met de Deurkrukcursor op de "achterdeur" en Antoinette staat dan weer binnen bij Matteo. 

Ga nu via de Treinbalk naar het Calaisrijtuig. Antoinette komt terecht in de coupé van Ratchett. Verlaat Ratchett's coupe en loop door het gangpad naar Pierre Michel, achter in het gangpad. Praat met Michel en vraag hem nu: "I would like the key to the Baggage Car" en dan "Please give me the key to the Athens-Paris Coach".  

Pierre geeft beide sleutels dan aan Antoinette. Controleer even in je inventory of je deze sleutels nu ook werkelijk hebt. 

Ga via de Treinbalk dan naar het Restauratierijtuig. Loop door het restauratierijtuig. 

Bij de grote serveertafel is Lucien, de ober, bezet met de voorbereidselen voor het diner. 

Je kunt trachten met Lucien te praten, maar hij heeft er nu geen tijd voor. Loop door het gangpad in. Links is dan de keuken, maar de deur zit op slot, dus loop door en Antoinette staat dan voor de deur van het Bagagerijtuig. Pak de Bagage Car Key uit je inventory en klik dan met de Tandwielcursor op de deur en Antoinette doet met de sleutel de deur van slot. 

Klik dan met je Deurkrukcursor op de deur en....Antoinette staat dan in het:

Bagagerijtuig:

Loop een scherm door. Er staan stapels kisten en kratten in het rijtuig. Je kunt ze allemaal bekijken. 

Onderin het scherm zie je een kist staan met een Label erop geplakt. Klik met je Oog op die kist. Op het label lees je "Two Pair". Antoinette loopt  naar de kist toe en je ziet de kist dan in Close-up: De bovenkant van de kist zit dichtgespijkerd met 4 spijker. Pak de Hamer uit je inventory en klik dan met de Tandwielcursor op één van de 4 spijker. In één ferme ruk rukt Antoinette dan alle 4 spijker uit de kist. De Spijkers verdwijnen je inventory in.

 Klik met je Hand bovenop de kist en de kist gaat nu open. HOERA....er staan 2 prima Sneeuwschoenen in de kist. Grijp de Sneeuwschoenen. De Sneeuwschoenen zitten echter aan elkaar gebonden met een Koperdraad. Zoom uit de kist. Antoinette heeft nu dus 2 goede sneeuwschoenen, maar om ze te kunnen gebruiken moet wel eerst dat koperdraad los worden gemaakt. Open het inventoryscherm en pak er de nieuwe Sneeuwschoenen (Bound Snowshoes) uit. Open dan het Close-upscherm en plaats de sneeuwschoenen in het rechtervakje. Klik dan op de Tandwielknop en....het koperdraad wordt van de sneeuwschoenen losgemaakt. 

Plaats de sneeuwschoenen en het koperdraad terug in het itemsinventory. Loop dan een scherm verder omlaag, via onderkant scherm. 

Rechts staan dan wat vaten in het rijtuig. Links zie je het ladingsmanifest op de schuifdeur van de wagon geplakt. 

Bekijk het ladingsmanifest door er twee keer met het Oog op te klikken. Antoinette leest dat in Belgrado een vat olijfolie, een vat honing en een vat azijn zijn ingeladen. Ook leest ze dat in Istanboel een "Speciaal Veiligheidspakket" is ingeladen. Zoom uit het ladingsmanifest en zoom dan in op de vaten die, rechts, in de stelling liggen. 

Bekijk de labels op deze 3 liggende vaten en Antoinette leest op wat er, volgens de labels, in deze 3 vaten zou moeten zitten. Zoom uit en loop dan verder door het smalle gangpad in. Je ziet Antoinette dan door het raam in het gangpad staan. Achter Antoinette is de schuifdeur van de Securityroom. Probeer of je die deur kan openen. Dat kan niet want de deur zit op slot

Antoinette moet nu naar buiten, maar dat kan dus alleen via het open raam in de coupé van Ratchett of via de "achterdeur" van het Athene-Parijsrijtuig. Omdat de verbindingsdeur tussen het Calaisrijtuig en het Athene-Parijsrijtuig is afgesloten kun je nu niet via de Treinbalk naar het Athene-Parijsrijtuig gaan. Antoinette moet nu dus terug lopen door alle rijtuigen. Ga dus vanuit het Bagagerijtuig nu helemaal terug, door het Restaurantrijtuig, het Salonrijtuig en het Calaisrijtuig naar de verbindingsdeur van het Calaisrijtuig met het Athene-Parijsrijtuig. Terwijl je dan door de rijtuigen terugloopt merk je op dat Lucien nog steeds bezig is met de voorbereidingen van het diner en dat Mary Debenham, Graaf en Gravin Andreyi en Antonio Foscarelli in het salonrijtuig zitten.  Terug achterin het Calaisrijtuig, waar Matteo op zijn stoel zit, pak je de Athens-Paris Coach Key uit je inventory en klik je ermee op de verbindingsdeur.

 Antoinette doet met de sleutel de deur van slot. Klik dan met de Deurkrukcursor op de deur en we belanden weer in het Athene-Parijsrijtuig. 

Loop door het rijtuig naar achteren, waar Pierre Michel zit, en verdwijn dan via de "Achterdeur" naar buiten:

Een ijskoude Boswandeling naar de Eenzame Boom en de Schaapsherdershut:

Antoinette staat dus weer buiten aan het einde van de trein. Ga nu een scherm naar rechts, via de voetjes rechtsonder. 

Antoinette beland in het bos. Ga weer een scherm verder via de voetjes rechtsboven.

 Antoinette beland bij een groot Rotsblok en ze kan dan 3 kanten uit, naar rechts, links en omlaag terug naar de trein. We gaan nu eerst naar rechts. Klik dus met de voetjes rechts maar Poirot waarschuwt dat de sneeuw te diep is. Pak dus nu eerst de Sneeuwschoenen (de goede) uit je inventory en klik dan met de Tandwielcursor op Antoinette en zij bind de sneeuwschoenen dan onder haar voeten. 

Ga dan nu echt een scherm naar rechts. O....een Wolf en het beest wil ook niet vanzelf weg. Pak het Pistool uit je inventory en klik dan met de Tandwielcursor op de wolf. Poirot wil echter niet hebben dat Antoinette de wolf verwond, dus ze vuurt een kogel in de lucht af. 

De wolf verdwijnt. Ga verder door naar rechts.  Links in het scherm staat dan een boom. In de stam van de boom steekt een Metalen Trechter. Grijp de Metalen Trechter (Sproud). Ga nu terug naar de splitsing bij het rotsblok, dus 2 schermen terug. Terug bij het rotsblok ga je dan nu een scherm verder naar links. 

Weer komt Antoinette dan bij een splitsing. Rechtvooruit zie je een houtstapel. Ga echter hier een scherm naar links via linksonder. Weer komt Antoinette bij een splitsing.Ga weer een scherm naar links en Antoinette is weer bij een boom waar weer een Metalen Trechter in steekt. 

Grijp ook deze Metalen Trechter (Sprout) uit de boom.  Ga terug rechts naar het vorige scherm en ga dan nog 2 schermen naar rechts. 

Antoinette ontmoet de wolf weer dus herhaal het truckje met het pistool en de wolf verdwijnt weer. 

Loop verder door naar rechts en op het volgende scherm is Antoinette dan bijna helemaal boven op de klif gekomen en bij de:

Eenzame Boom:

Naar rechts gaat het naar de Schaapsherdershut, maar klik nu eerst met je oog links in naast de Eenzame Boom. Antoinette loopt dan door en staat dan naast de Eenzame Boom en op de rand van de klif. Onderin het scherm zie je een grote plek sneeuw. Midden in die plek sneeuw krijg je de Handcursor. Klik met de Handcursor in die sneeuwplek en...........

Via een levensgevaarlijke manoeuvre slaagt Antoinette er in om een Vleesmes te grijpen die in de sneeuwplek verborgen zat. De sneeuwrand brokkelt echter af maar Antoinette weet zich nog net op tijd in veiligheid te brengen. Antoinette staat dan weer voor de Eenzame Boom. Bekijk het Vleesmes in het Close-upscherm van je inventory. Het mes heeft het Treinlogo en is dus afkomstig uit de trein. Ga via middenrechts weer een scherm naar rechts en Antoinette komt dan bij de:

Schaapsherdershut:

Loop door naar de hut en klik dan met de deurkrukcursor op de deur. Je komt in de close-up van de hutdeur en het raam. De deur zit op slot met een hangslot en voor het raam zitten 3 ijzeren staven. Klik op het hangslot, maar Antoinette krijgt het niet open. Bekijk de 3 ijzeren staven van het raam. Poirot merkt op dat één van die 3 staven los zit. Pak de Hamer uit je inventory en klik dan met de Tandwielcursor op de ijzeren raamstaven en.........Met de hamer ramt Antoinette de losse staaf helemaal los. Pak deze Staaf (Iron Bar) dan uit je inventory en klik dan met de Tandwielcursor op het hangslot van de deur en.....Antoinette wrikt met de staaf het hangslot open. 

Klik met de deurkrukcursor op de deur en Antoinette gaat dan nu de hut binnen. Op de tafel ligt een Uniform. 

Grijp het Uniform en bekijk het in het Close-upscherm van de inventory. Het is een "Petite" uniform en er ontbreekt 1 knoop aan de jas.

 In de coupé van Hubbard heeft Antoinette precies zo'n uniformknoop gevonden. Er zit iets metaligs in één van de zakken. Draai het uniform om via het Omdraaioog en....Antoinette vist er de Tweede Passleutel ( Second Passkey) uit. Je hoort het commentaar van Poirot. Loop omlaag via onderkant scherm. Antoinette ziet dan de kachel en een houten stoel. Er steekt een Stiletto in de stoel. Grijp de Stiletto

Bekijk de Stiletto in het Close-upscherm van de inventory en klik dan ook op het Omdraaioog. Er zit opgedroogd bloed aan het lemmet en op het handvat ziet Antoinette een vlek. Sluit het inventoryscherm. Uit de kachel steekt de lange kachelpijp. Klik met je Hand op de kachelpijp. Antoinette kan niet met haar handen een stuk uit de kachelpijp halen. Pak dus de Knijptang (Pliers)  uit je inventory en klik dan met de Tandwielcursor op de kachelpijp. Antoinette haalt een mooi stukje pijp uit de kachelpijp en hiermee kan ze dan de stoompijp onder de kolentender repareren.

Dus nu terug naar de Trein. Ga een scherm omlaag en via de deur de hut weer uit. Weer buiten pak je de Sneeuwschoenen weer uit je inventory en klik je weer met het Tandwielcursor op Antoinette zodat ze de sneeuwschoenen weer onder bindt.  Ga dan 2 schermen omlaag via onderkant scherm en Antoinette is terug bij de Eenzame Boom. 

Ga vanaf de Eenzame Boom  dan: Omlaag via rechtsonder en dan verder via: linksonder, onderkant scherm, rechtsonder, midden rechts. Antoinette is dan terug bij het Rotsblok. Ga verder via: onderkant scherm, onderkant scherm en we zijn terug bij de Trein.  Ga langs de trein helemaal naar voren, dus naar de locomotief en de kolentender. 

Zoom weer in op de kolentender en Antoinette kruipt er weer onder.

Pak het stuk Kachelpijp uit je inventory en klik dan met de Tandwielcursor op het gat in de Stoompijp en.....de stoompijp is gerepareerd.

......er volgt een LOADING en dan zijn we beland in:

Hoofdstuk 6: Vingerafdrukken en schoenafdrukken

Antoinette heeft verslag uitgebracht aan Poirot en staat voor zijn coupé in het gangpad van het Calaisrijtuig. 

De trein wordt weer verwarmt dankzij de inspanningen van Antoinette.

Open even het Documentenscherm van je Inventory en klik dan op "M. Poirot's Instructions".

 Je ziet dan de lijst met opdrachten die Poirot aan Antoinette heeft gegeven. 

De opdrachten die nu zijn doorgestreept heeft Antoinette dus al vervuld. Lees dus even wat Antoinette nog allemaal moet gaan doen. 

We gaan nu eerst met alle passagiers praten om hun Vingerafdrukken te nemen. Ga, via de Treinbalk, nu naar het:

Restaurantrijtuig:

Loop door het rijtuig naar het gangpad achter de grote serveertafel en open dan de deur van het keukentje. 

Klaus, de altijd vriendelijke Chef, komt in de deur en brult dat ie te weinig azijn en olijfolie heeft voor het diner van de Graaf en Gravin. Wham....Klausje slaat de deur dicht. Wel...zoals gezegd....het is een bijzonder vriendelijke vent die Klaus. Ga via de Treinbalk naar het:

Bagagerijtuig:

Loop door naar achteren, naar waar de vaten in de stelling staan. Zoom weer in op de 3 vaten in de stelling. Pak nu één van de twee Trechters (Metal Sprout) uit je inventory en klik dan met de Tandwielcursor op de stop die onderin het "White Wine Vinegar" vat zit. Antoinette ramt de trechter in het vat. Doe je 2e Trechter dan op dezelfde wijze in het "Salonika Olive" vat. Pak dan één van je 5 Water Glazen uit je inventory en klik op de trechter die je in het "White Wine Vinager" vat hebt gestoken. Het glas wordt gevuld met azijn. Pak een nieuw glas uit je inventory en vul dit dan met olijfolie uit het "Salonika Olive" vat. 

Ga via de Treinbalk terug naar het:

Restaurantrijtuig: Keukentje:

Loop door naar rechts en klik weer op de keukendeur. Klaus is blij met de olijfolie maar vindt de hoeveelheid azijn niet genoeg. 

Klaus verdwijnt om zelf meer azijn te halen. En dit was nu net de bedoeling. Klik weer op de keukendeur en nu gaat Antoinette er naar binnen. Links naast de grote koelkast zie je 3 laden. Open de bovenste la en grijp er de Kalkoenvuller ( Turkey Baster) uit. Sluit de la weer. Zoom in op de koelkastdeur en klik dan op de deurhendel. De koelkast gaat open. Grijp uit de koelkast de Karaf Sinaasappelsap

Sluit de koelkast deur en zoom uit. Op het aanrecht steekt een Hakmes in de houten plank. Grijp het Hakmes (Meat Cleaver). Loop een scherm omlaag en je ziet de oven. 

Op de oven staat een Schaal Beslag. Grijp de Schaal Beslag (Bowl full of cake batter). 

Loop terug en verlaat de keuken via de deur. Loop het restaurant in. De serveertafel staat nu vol met spullen voor het diner. Zoom in op de serveertafel. 

Grijp de stapel Lege Menu Kaarten en het Botermes uit de kom met boter. Zoom uit. 

Antoinette is nu gereed om met de passagiers te gaan praten en om tijdens die gesprekken om hun vingerafdrukken te vragen. Controleer even in je inventory of je nu inderdaad de: Menukaarten (Blank Menu Cards), het Schrijfmachinelint (Typewriter Ribbon), Servetten (Napkins), Brok Steenkool (Lumb of Coal), Hamer, Kalkoenvuller (Turkey Baster), Rol Plakband (Sellotape) hebt.  Mis je één van deze 3 items dan kan Antoinette geen vingerafdrukken verkrijgen.Je gaat dus nu met alle passagiers praten. In deze gesprekken gebruik je dan ALLE gespreksopties. Je krijgt dan vanzelf het paspoort en de vingerafdruk van degene met wie je praat. Dus SLA in de gesprekken geen ENKELE vraag OVER. De passagiers zitten verspreid door de trein, dus ga van rijtuig naar rijtuig via de Treinbalk of, als je dat leuker vindt, loop gewoon door alle rijtuigen. We beginnen in het:

Bagagerijtuig: 

Loop door naar de vaten en praat met Klaus. Antoinette vraagt of ze de vingerafdruk van Klaus mag nemen, en dat gebeurt dan verder vanzelf. 

Ga naar het:

Salonrijtuig:
Hier vindt je: Mary Debenham, Graaf en Gravin Andreyi, Lucien en Foscarelli:

Mary Debenham: 

Tijdens het gesprek vertelt Mary dat haar paspoort in haar coupé ligt. 

Mary's vingerafdruk wordt genomen en ze vertelt dat ze in Bagdad gewerkt heeft als gouvernante.

Graaf en Gravin Andreyi: 

Je moet apart met de Graaf en de Gravin praten. Hun vingerafdruk wordt genomen en Antoinette ontvangt hun gezamenlijke paspoort. 

De Gravin vertelt dat ze nog nooit in Amerika is geweest. De Graaf zegt dat ie niet rookt.

Lucien: 

Lucien staat achter de bar. Hij vertelt dat zijn paspoort in coupé 1-2 van het Athene-Parijsrijtuig ligt. Zijn vingerafdruk wordt genomen. 

Verder vertelt Lucien dat Klaus boos is omdat ie één van zijn vleesmessen mist. 

Ook vertelt Lucien dat er veelvuldig items uit de trein worden gejat door de passagier. Vanzelf ontvangt Antoinette een Menukaart voor het a.s diner van Lucien.

Op de bar staat een IJsemmer die gevuld is met ijsblokjes. Grijp de IJsemmer en zoom dan uit.  

Op de ronde hoek van de bar staat nog een grote glazen Punchkom/schaal. Grijp de Punchkom. Loop door naar:

Foscarelli: 

Foscarelli zit aan een pokertafeltje met de speelkaarten voor zich uitgespreid. 

Antoinette krijgt zijn paspoort en neemt zijn vingerafdruk. Foscarelli is een sigarettenroker. Na dit gesprek ga je naar het:

Calaisrijtuig:

Coupé 1-2: Masterman en Foscarelli:

Ga naar binnen en loop door naar het raam. Praat met Masterman, de voetknecht van wijlen Ratchett. 

Antoinette verkrijgt zijn paspoort en neemt zijn vingerafdruk. Masterman vertelt over een brief en over de dosering van het slaapmiddel dat Ratchett elke avond in nam en dat Masterman altijd moest klaarzetten. Masterman rookt sigaretten en zegt nog nooit in Amerika te zijn geweest

Als Antoinette het gesprek met Masterman heeft beëindigt dan zoom je in op het bagagerek. Er liggen twee koffers in het rek. De linker koffer is van Foscarelli en de rechter van Masterman. Open beide koffers. Uit de koffer van Foscarelli vist Antoinette het Rijbewijs van Foscarelli en uit de koffer van Masterman het "Love Captive" boek. 

Bekijk het Rijbewijs en het Boek in het close-upscherm van je inventory en gebruik dan ook de Omdraaiknop. Het rijbewijs is uitgegeven in New York in 1923 en het "Love Captive" Boek komt uit de Koninklijke Militaire Bibliotheek te Twickenham. Verlaat de coupé en ga naar:

Coupé 3-4: MacQueen:

Loop weer door naar het raam en praat met Hector.Antoinette verkrijgt zijn paspoort en zijn vingerafdruk.

Hector blijkt de zoon te zijn van de Officier van Justitie die de aanklager was in het proces tegen de ontvoerders van Daisy Armstrong.Hector vertelt over een brief die Ratchett in zijn coupé heeft zitten schrijven en die hij heeft laten opbergen in de kluis van de trein . Die kluis staat in het Securityroom van het bagagerijtuig. Ook vertelt Hector over dreigbrieven die Ratchett al geruime tijd ontving.Hector zegt dat ie nog wel enige van die dreigbrieven heeft bewaard

Na het gesprek draai je Antoinette om naar de deur. Op de bank zie je dan Hector's aktetas staan.  

Zoom er op in en grijp dan de 2 Dreigbrieven uit de aktetas. Zoom uit.

Open het Inventoryscherm en dan de Documentenscherm. In "Documents" vindt je dan de 2 dreigbrieven. 

Lees deze "Threatening letter" en de "Second Threatening Letter" door en sluit dan het inventoryscherm. Verlaat de coupé en ga naar:

Coupé 5-6: Schmidt-Debenham:

Loop door naar het raam en pak dan Mary Debenham's Paspoort van het raamtafeltje. Praat met Hildegard Schmidt.

Antoinette verkrijgt het Paspoort en de Vingerafdruk van Schmidt. Schmidt zegt nog nooit in Amerika te zijn geweest.Ze vertelt dat ze in de moordnacht een vreemde treinbediende uit één van de middelste coupés heeft zien komen. De treinbediende was klein, donker en had een klein snorretje en een hoge stem.De "H" zakdoek is niet van Schmidt. Verlaat de coupé en ga naar:

Coupé 7-8: Ohlsson-Antoinette

Loop door naar het raam. Op het tafeltje ligt nu een bijbel. Grijp de Bijbel.

 Bekijk de bijbel in het close-upscherm van je inventory en druk dan ook op de Omdraaioog. De bijbel is van Ohlsson en Antoinette haalt er een bladzijde uit die ze in haar documentenscherm stopt. Open dus de Documentensectie en lees deze "Bible Passage" even door. Het is een bladzijde uit het boek "Openbaringen". Sluit het inventoryscherm en ga dan met Greta Ohlsson praten.

Antoinette verkrijgt het Paspoort en de Vingerafdruk van Greta Ohlsson.Greta vertelt dat ze in de nacht per ongeluk de deur van Ratchett's coupé heeft geopend.Ook heeft ze Caroline Hubbard een hoofdpijnpoeder gebracht en toen ze daar was de badkamerdeur gecontroleerd.Die badkamerdeur zat toen op slot.Greta is nog nooit in Amerika geweest. Verlaat de coupé en ga naar:

Coupé 11: Caroline Hubbard:

Loop door naar het raam en praat met Caroline Hubbard.

Caroline claimt belangrijke info over de gebeurtenissen van de afgelopen nacht te hebben. Met veel tegenzin geeft Caroline haar Paspoort en haar Vingerafdruk af aan Antoinette.Caroline vertelt dat ze vannacht een vrouw heeft gehoord bij Ratchett.Ze vertelt ook over de indringer die uit de badkamer haar coupé is binnen gedrongen. Hubbard beweerd dat de "H" zakdoek niet van haar is. Haar zakdoekjes dragen de letters CMH.Antoinette vraagt Hubbard of ze de deurknop van de badkamerdeur op vingerafdrukken mag controleren. Hubbard verlaat de coupé.

Antoinette is er van overtuigt dat er wel degelijk vannacht iemand. via de badkamer, vanuit Ratchett's coupé in Hubbard's coupé is binnen gekomen. Ze hoopt dus op de deurknop van de badkamerdeur een vingerafdruk te vinden. Om echter op objecten een vingerafdruk te kunnen vinden dient Antoinette dat object te bestuiven met één of ander poeder en dat poeder gaan we nu even maken.

Vingerafdrukpoeder maken:

Open het inventoryscherm. Pak het brok Steenkool (Lumb of Coal) en ga ermee naar het Itemscombineerscherm. Plaats het brok Steenkool in één van de linker vakjes. Ga terug naar het itemsscherm en pak er nu de Hamer uit.

Keer terug naar het Itemscombineerscherm en plaats de hamer ook in één van de linker vakjes.Klik op de Tandwielknop en...Het steenkool word tot fijn poeder geslagen.

Pak het Steenkoolpoeder uit het rechter vakje en zet het dan in één van de linker vakjes.Pak uit het Itemsscherm nu de Kalkoenvuller (Turkey Baster) en plaats deze dan ook in één van de linker vakjes in het Itemscombineerscherm.Klik weer op de Tandwielknop en....De kalkoenvuller wordt gevuld met het Steenkoolpoeder.

Plaats de Kalkoenvuller terug in het itemsscherm en sluit het Inventoryscherm.

Een vingerafdruk nemen vanaf de deurknop:

Als Antoinette nog voor het raam in coupé 11 staat, draai haar dan om naar de deuren. Rechts is dan de badkamerdeur. Zoom in op de deurknop van de badkamerdeur.

Pak dan de Kalkoenvuller (Turkey Baster filled with Coal dust) uit je inventory. Sluit het inventoryscherm en klik met de Tandwielcursor op de Deurknop.Antoinette bestuift de deurknop met het poeder en er wordt een vingerafdruk zichtbaar.

Pak nu de Rol Plakband (Sellotape) uit je inventory en klik weer met de Tandwielcursor op de deurknop.Met een stukje van het plakband saved Antoinette de vingerafdruk en deze kun je nu vinden in de Vingerafdruksectie van je inventory.

Zoom uit en verlaat de coupé en ga nu naar:

Je kunt nu gelijk gaan kijken of deze vingerafdruk "Match" met één van de vingerafdrukken van de personen waarvan je nu al een vingerafdruk hebt.... 

Maar je kunt hiermee beter wachten tot je ALLE vingerafdrukken hebt verzameld. 

Dan zal ik ook uitleggen hoe je onbekende vingerafdrukken kunt vergelijken met de vingerafdrukken van alle personen.

Coupé 12: Gravin Andreyi:

Loop door naar het raam en zoom in op de koffers in het bagagerek. 

Klik weer in de geopende koffer maar Antoinette vindt niets van belang. Op de rand van het geopende kofferdeksel zit een etiket. 

Klik met je ook op het etiket. Antoinette kijkt onder het etiket en ziet de letters HMK op de koffer staan. Zoom uit de koffer en ga via het badkamertje naar:

Coupé 13: Graaf Andreyi:

Loop door naar het raam. Zoom in op de koffers in het bagagerek. 

Klik weer in de geopende koffer, maar Antoinette vindt ook hier niets. Zoom uit, verlaat de coupé en ga naar:

Coupé 14: Prinses Dragomiroff:

Loop door naar het raam. Op het raamtafeltje ligt een paspoort en een armband.

Grijp het Passpoort. Het is het paspoort van de Prinses. Grijp de Armband en....

Prinses Dragomiroff komt de coupé binnen en ze denkt dan Antoinette een dievegge is. Ze zegt dat die armband van koper is en dus de moeite van het stelen niet waard is. Antoinette legt echter uit wat ze aan het doen is en de Prinses is bereid om zich door Antoinette te laten ondervragen. Antoinette verkrijgt de vingerafdruk van de Prinses. De Prinses was de peetmoe van Sonia Armstrong en een goede vriendin van Linda Arden.Sonia Armstrong heeft een jongere zuster die is getrouwd met een Engelsman. Verlaat de coupé en ga naar

Coupé 15: Arbuthnot:

Loop door naar het raam.Praat met Arbuthnot Antoinette verkrijgt het Paspoort en de Vingerafdruk.Arbuthnot is een pijproker. Volgens Arbuthnot rookt MacQueen niet .Arbuthnot beweerd nooit in Amerika te zijn geweest. Hij heeft ook de vrouw in de rode kimono door het gangpad zien lopen....... Er wordt op de deur geklopt en Arbuthnot verlaat de coupé. Verlaat zelf ook de coupé en ga naar:

Coupé 16: Hardman:

Loop door naar het raam. Hardman is niet in zijn coupé en we hebben hem ook niet in één van de andere rijtuigen gezien. Dus waar is Hardman. Antoinette verkrijgt dus niet nu de vingerafdruk van Hardman. Op het raamtafeltje ligt Hardman's paspoort. Grijp het Paspoort. Verlaat de coupé en loop door naar:

Pierre Michel:

Michel zit weer op zijn stoel aan het einde van het gangpad. Praat met Michel.

Antoinette toont Michel de uniformknoop die ze in Ratchett's coupé heeft gevonden en beweerd dat deze koop van Michel's uniform is. Michel ontkent dit echter. Antoinette neemt de Vingerafdruk van Michel. Michel denkt dat Hubbard de "man in haar coupé" verzonnen heeft want hij heeft die coupé grondig doorzocht en geen vent ontdekt. Ratchett's coup;e deur zat aan de binnenkomt op slot met een ketting maar het raam stond open. Als de ondervraging van Michel is beëindigd dan ga je, via de deur of via de Treinbalk, naar het:

Athene-Parijsrijtuig:

Loop door het gangpad en ga naar binnen bij:

Coupé 1-2: Lucien:

Loop naar het raam. Grijp het Paspoort van Lucien dat op het raamtafeltje ligt. 

Verlaat de coupé en ga naar:

Coupé 11: Michel:

Hardman is hier bezig een sleutel te jatten, maar Antoinette betrapt hem en eist de sleutel op.

Praat met Hardman..........Antoinette verkrijgt de vingerafdruk van Hardman.

In eerste instantie liegt Hardman over zijn professie. Maar dan bekent hij dat ie een privé detective is en door Ratchett is ingehuurd om hem te beschermen. Wel....daar is Hardman dan mooi niet in geslaagd. Het paspoort van Hardman dat Antoinette al heeft is dus vals. Hardman vertelt waar hij zijn echte paspoort heeft verstopt. Hartman heeft het er ogenschijnlijk moeilijk mee als het gesprek op het kindermeisje van Daisy Armstrong komt. Hardman rookt sigaretten.

Na het gesprek zoom je weer in op de koffer die in het bagagerek ligt. Klik in de geopende koffer. 

Uit Michel's koffer haalt Antoinette het Paspoort van Pierre Michel en een oude Foto

Zoom uit. Bekijk de "Family Photo" in het close-upscherm van je inventory. Antoinette herkent er Michel op maar niet de vrouw en het kleine meisje. Achterop de foto staat het stempel van de ontwikkelstudio maar geen datum. Kijk nog eens goed naar het kleine meisje op de foto. Bekijk dan nog eens de foto in het Medaillon....het meisje in het Medaillon is toch het meisje op de foto? Sluit het inventoryscherm en verlaat de coupé. Ga naar:

Coupé 13: Constantine:

Loop door naar het raam. Praat met Constantine. Constantine weigert om zijn vingerafdruk te laten nemen, dus Antoinette gaat hier even op haar strepen staan en verkrijgt alsnog de vingerafdruk. Er valt verder niets te praten, dus verlaat de coupé. Loop door naar Matteo, die op de stoel bij de "achterdeur" zit. Praat met Matteo. 

Antoinette neemt ook Matteo's vingerafdruk en ervaart verder dat Matteo een zendamateur is, Matteo is niet de treinbediende die Antoinette in Belgrado de trein in zag stappen. Verlaat de trein door de "achterdeur" en loop dan langs de trein naar de locomotief. Praat met de Brandweerman die nu bij de kolentender staat en ook van hem neemt Antoinette de vingerafdruk. 

Ga dan de locomotief in en praat met Tayyip. Ook van Tayyip neemt Antoinette de vingerafdruk. 

Tayyip heeft in Belgrado ook die vent de trein in zien gaan.Verlaat de locomotief en loop dan 2 schermen terug naar links.  Antoinette staat dan bij het Calaisrijtuig en je ziet het geopende raam van de coupé van Ratchett. Klik met de voetjes bij het geopende raam en Antoinette loopt er naar toe.

Bekijk even de voetafdrukken in de sneeuw. 

Zoom dan weer uit en klik met de voetjes in het geopende raam en via het raam klimt Antoinette de trein weer in. 

Verlaat de coupé van Ratchett en ga nu weer naar:

Coupé 16: Hardman:

Loop door naar het raam en zoom nu in op het raamtafeltje. Je ziet dan dat er iets onder het tafeltje zit geplakt. 

Zoom er verder op in en je kijkt nu onder de tafelplank en ziet dat er 3 items onder de plank zijn geplakt. Grijp alle 3 items onder de plank vandaan. Antoinette heeft dan het echte paspoort van Hardman, zijn detective vergunning en een Brief van Ratchett. Bekijk de vergunning (Hardman's Credentials" in het close-upscherm. Open dan het Documentenscherm en klik op "Documents" en lees dan de "Ratchett's letter" door. Open dan ook de "M. Poirot's Instructions" en je ziet dat alle opdrachten nu zijn doorgestreept. 

Antoinette heeft nu de Timetabel voltooit tot aan de moord, ze heeft alle paspoorten en ze heeft van iedereen de vingerafdrukken. Verlaat de coupé en ga naar:

Coupé 9: Poirot:

Loop door naar het raam en praat met Poirot. Je ziet Antoinette w eer door het raam terwijl ze  Poirot een update geeft van de feiten zoals zij die nu kent.

Klik in het scherm om terug in de coupé te belanden en gebruik dan alle opties, sla er geen over en Antoinette en Poirot bespreken de zaak en het gesprek zal dan vanzelf worden beëindigd.Als het gesprek is beëindigd dan ga je, via de Treinbalk, naar het:

Bagagerijtuig:

Loop door naar achteren, naar het smalle gangpad. Negeer Klaus die nog altijd bij de vaten staat. Je ziet Antoinette dan weer door het raam van de trein voor de Securityroomdeur staan. Pak de "Small Key" uit je inventory en klik dan met de Tandwielcursor op de deur en daarna ga je naar binnen door met de Deurkrukcursor op de deur te klikken.

 Antoinette is dan nu in de:

Securityroom: Open de kluis:

Onder in het scherm staat een grote kist. Boven in het scherm staat de Safe. 

Zoom in op de Safe. Klik op de hendel van de safe. 

Tja...wat dacht je wat? De safe zit natuurlijk op slot en om de safe te openen dien je de juiste cijfercode in te stellen met de cijferknop die je bovenaan de deur ziet zitten. Cijfercode???....Welke cijfercode? Lees nu nog eens de "Bible Passage" uit de bijbel van Greta Ohlsson door. Dat doe je dus in "Documents" en dan klikken op "Bible Passage". Lees vooral de ALLERLAATSTE ZIN. Je leest: "For it is the number of a man: and his number is Six hundred threecore six". Dus Zeshonderd met 3 zessen = 666. De cijfercode is dus 666.

Je moet nu de code 666 gaan instellen met de draaiknop. Op de knop zie je een PIJL. Onder de PIJL staat nu het cijfer 0 (NUL). je moet nu dus 3 keer het streepje 6 onder de pijl zetten, maar je moet wel steeds weer de 0 (nul) onder de pijl door laten passeren. Je kunt de knop "klik voor klik" draaien of "in één keer" ronddraaien. Net wat jij makkelijker vindt.

deze safepuzzel is helemaal niet moeilijk of frustrerend. Als je het maar goed uitvoert.  Zorg er voor dat als je begint de 0 van de draaiknop onder de pijl staat.

Klik weer op de Hendel en....de kluis gaat open.

Grijp de Brief uit de safe. Zoom uit de safe.

 Open het Documentenscherm en dan "Documents" en lees dan "Ratchett's Confession" brief. Bemerk dat de brief is ondertekent met Cassetti. 

Vingerafdrukken op objecten verzamelen:

Sluit het inventoryscherm. Zoom nu in op de grote kist die onderaan in het scherm staat. De kist zit dicht. 

Grijp de IJzeren Staaf (Iron Bar)  uit je inventory en klik dan met de Tandwielcursor op de voorkant van de kist. De kist gaat open.

Hela...het is een schuilplaats voor een verstekeling. In de kist ligt een matras. Op het matras ligt een Uniform. Voor het matras liggen wat Boeken. Bovenop de kist zit de Grendel. Je kunt alleen inzoomen op de Grendel als de kist open is. Grijp het Uniform en bekijk het in het close-upscherm. Het uniform mist geen enkele knoop maar is vrij klein van maat. Zoom in op de Boeken. Antoinette somt de boektitels op. Je scherm is nu gevuld met de grijze kaft van één van de boeken. Zeg....zou er een vingerafdruk op te ontdekken zijn?

Ik heb je in de coupé van Caroline Hubbard al een vingerafdruk laten nemen vanaf de deurknop van de badkamerdeur. Daar heb ik je dus al uitgelegd hoe je een vingerafdruk moet nemen vanaf een object. Er zit nu dus al Koolstofpoeder in je Kalkoenvuller

Pak de Kalkoenvuller weer uit je inventory en bestuif de kaft van het boek met het koolstof. Er wordt een vingerafdruk zichtbaar. 

Pak de Rol Plakband uit je inventory en klik dan op de vingerafdruk plek en Antoinette saved de vingerafdruk.

Zoom uit het boek. Je kijkt weer de kist in. Zoom nu in op de Grendel die bovenop de kist zit. Bestuif ook de Grendel met de Kalkoenvuller en klik er dan de Rol Plakband op om ook de vingerafdruk op de Grendel te saven in het vingerafdrukcentrum van je inventory.

 Zoom dan helemaal uit de kist. Verlaat de Securityroom.  Terug in het gangpad staat Antoinette dan weer voor de deur van de Securityroom. Zoom in op de Deurhendel van de Securityroomdeur. Bestuif de deurhendel ook met het koolstof uit de Kalkoenvuller. Ook op de deurhendel wordt een vingerafdruk zichtbaar. Klik er dus weer op met het Plakband om ook deze afdruk te saven.  

Er zijn nog enige objecten waar Antoinette een vingerafdruk op kan vinden, en die gaan we nu even opzoeken en dan de vingerafdruk eraf nemen. Dat doe je dus steeds door op het object in te zoomen. Dan het object bestuiven met het koolstof uit de Kalkoenvuller en dan de vingerafdruk saven met het rolplakband. Je pakt dus steeds de Kalkoenvuller uit je inventory en klikt dan met de Tandwielcursor. Dan pak je het Plakband en klik je met de Tandwielcursor op de koolstofplek.

Loop terug de bagagewagon in naar de Kist waar je eerder de Sneeuwschoenen in hebt gevonden. Zoom weer in op deze "Two Pair" kist. 

Open de kist niet weer maar zoom in op het "Two Pair" label. Je zoomt in op de voorzijde van de kist. Bestuif de voorzijde met het koolstof en save dan de vingerafdruk met het plakband. Zoom uit de kist. Zoom in op de kleine kist die, achter de pallets, op de stelling staat. Bestuif de kist met het koolstof en save de vingerafdruk met het plakband Zoom uit de kist............Ga via de Treinbalk naar het:

Calaisrijtuig:  

Coupé 10: Ratchett:

Ga hier weer binnen en loop door naar het raam. Zoom in op het geopende raam en zoom dan verder in op de raamhendel, onder het raam. 

Bestuif de plank onder het raam met het koolstofpoeder door met het Tandwielcursor op de achterste ring van de ronde knop te klikken. Save de vingerafdruk met het Plakband. Zoom uit. In Hubbard's coupé heb je al de vingerafdruk van de deurknop van de badkamerdeur genomen, dus dat hoef je niet nog eens te doen. Ga dus nu naar het:

Athene-Parijsrijtuig:  

Coupé 7-8: onbezet:

Ga naar binnen en loop door naar het raam. Onder het bagagerek zie je twee metalen beugels. Zoom daar op in. 

Bestuif dan de linker beugel met het koolstof en save de vingerafdruk met het plakband. Zoom uit. 

Zoom in op het raamtafeltje. Je zoomt in op de bloemenvaas. 

Bestuif de bloemenvaas met het koolstof en save de vingerafdruk met het plakband.Zoom uit de vaas. 

Vingerafdrukken op Items in je Inventory:

Dit waren alle objecten waar Antoinette een vingerafdruk op kan vinden. Maar ook op items in je inventory zitten vingerafdrukken en die moet Antoinette ook hebben. Dit gaan we doen in het Itemscombineerscherm van je inventory, dus het scherm van Knop 3. Je zet steeds in het Itemscombineerscherm het Item, de Kalkoenvuller en het Plakband in de linkervakjes. Dan klik je op de Tandwielknop en de vingerafdruk wordt gesaved. 

Items waar een vingerafdruk op zit zijn: 

het Hangslot (Padlock), het Dikke drinkglas (Thick tumbler), De Stiletto en de Kapotte Sneeuwschoenen (Broken Snowshoes)

Haal van deze items dus ook de vingerafdruk af via het itemscombineerscherm

Als je nu ook de vingerafdrukken van die 4 Inventoryitems hebt gehaald moet Antoinette die onbekende vingerafdrukken gaan "Matchen" met de vingerafdrukken van de passagiers en het treinpersoneel. Dat gaan we dus in het Vingerafdrukscherm, dus druk op Knop 6.

"Match" de vingerafdrukken:

Open dus het vingerafdrukscherm. In de bovenste vakjes staan dan de vingerafdrukken van de passagiers en het treinpersoneel. In de onderste vakjes staan de onbekende vingerafdrukken. in het midden staat de Vergrootglasknop. Als je op de Vergrootglasknop klikt dan worden de vingerafdrukken in de 2 middelste vakken, dus boven en onder de Vergrootglasknop, met elkaar vergeleken en hoor je of deze twee afdrukken wel of niet "Matchen".

Via de pijlen, boven en onderaan het scherm, scroll je door de vingerafdrukken. Je begint met de "Doorknob" vingerafdruk. Laat deze vingerafdruk in het middelste vak staan en zet dan steeds een andere vingerafdruk in het bovenste middelste vak en klik dan op de Vergrootglasknop

Vergelijk dus nu eerst de "Doorknob" afdruk met alle afdrukken van de passagiers tot je een Match hebt. Zet dan de volgende onbekende afdruk in het onderste midden vak en herhaal dit gedoe dan. Doe dit zo met alle onderste vingerafdrukken en uiteindelijk weet je dan dat:

 • De Doorknob afdruk = De afdruk van Greta Ohlsson.

 • De Books afdruk = van een Onbekend Persoon.

 • De Ratchett's Crate afdruk = van Hector MacQueen.

 • De Securitydoor afdruk = van Pierre Michel.

 • De Small Crate = van Foscarelli.

 • De Empty Crate afdruk = van Foscarelli.

 • De Window Sill afdruk = van Foscarelli.

 • De Handle afdruk = van Arbuthnot.

 • De Flower Vase afdruk = van Debenham.

 • De Thick Tumbler afdruk = van Masterman.

 • De Broken Snowshoes afdruk = van Arbuthnot.

 • De Padlock afdruk = van Matteo.

 • De Stiletto afdruk = van een Onbekend Persoon.

Sluit het inventoryscherm als je alle prints vergeleken hebt. 

 Antoinette moet nu nog 1 ding gaan doen. Ze moet namelijk een afdruk gaan maken van de voetstap in de sneeuw, onder het raam van Ratchett's coupé, en deze afdruk dan vergelijken met de schoenen van de passagiers en het personeel. Ga dus naar Coupé 10 in het Calaisrijtuig.

Schoenenafdrukken:

Een Afdruk van de voet maken:

Klim via het raam in Ratchett's coupé weer naar buiten. Zoom dan weer in op de voetafdrukken in de sneeuw. Pak de Kom met Cakebeslag (Bowl full of cake batter) uit je inventory en klik dan met de Tandwielcursor in de voetafdruk. Antoinette giet het beslag in de voetafdruk.

Klik met je Hand op het afgietsel om het uit de voetafdruk te halen. Maar Antoinette wil het afgietsel niet met haar handen aanraken uit angst dat haar lichaamswarmte het afgietsel zal doen smelten. Pak dus de IJstang (Ice tong) uit je inventory en klik met de Tandwielcursor op het afgietsel. Met de ijstang haalt Antoinette het afgietsel uit de voetafdruk. Antoinette moet het afgietsel wel koud houden. Dus open het inventoryscherm en pak er het Afgietsel  (Footprint on ice) uit en open het Itemscombineerscherm. Plaats het afgietsel in één van de linker vakjes. Plaats dan de IJsemmer ook in een linker vak van het Itemscombineerscherm en klim op de Tandwielknop.

 Het afgietsel wordt in de ijsemmer gezet en blijft door het ijs bevroren. Plaats de ijsemmer terug in het itemsinventory. 

Sluit het Inventoryscherm en zoom uit. Klim via het raam terug de coupé van Ratchett in.

Zoek de Schoenen die bij de voetafdruk horen:

Antoinette moet nu de schoenen zoeken die overeenkomen met het afgietsel van de afdrukken in de sneeuw. In elke coupé van het Calaisrijtuig en het Athene-Parijsrijtuig is een Schoenenkast. De deur van die schoenenkast is steeds de gebogen deur die je in de coupés of tussen de gangdeur en de badkamerdeur vindt, of onder het bagagerek in de hoek naast het raam.

Je hoeft niet elke coupé weer in te gaan want het gaat alleen om de schoenen van de mannen. Dus je moet naar elke mannen coupé gaan. Ik kan je wel meteen vertellen in welke coupé je de juiste schoenen vindt, maar het spel verlangt dat je alle schoenen eerst gaat bekijken en vergelijkt met het afgietsel. Dus we beginnen in het:

Athene-Parijsrijtuig:

Ga vanuit Ratchett's, via de Treinbalk, naar het Athene-Parijsrijtuig en ga dan de coupé 1-2, coupé 3-4, coupé 9, coupé 10, coupé 11, coupé 13 binnen. Open in elk van deze coupés de schoenkast deur.

Pak dan de IJsemmer uit je inventory en klik met de Tandwielcursor op de schoenen die je in de schoenenkast ziet staan.Poirot vertelt dan of de schoenen en het afgietsel "Matchen".Geen enkel paar schoenen in deze coupés zijn echter de goede.Ga dan naar het:

Calaisrijtuig:

Begin in het Calaisrijtuig achterin met Coupé 16 en ga dan naar de coupés 15, 13, 3-4 en als laatste naar coupé 1-2.Open in deze coupés weer steeds de schoenkastdeur en pak weer steeds de ijsemmer uit je inventory en klik dan met de Tandwielcursor op de schoenen.

In Coupé 1-2: Masterman-Foscarelli, staan er twee paar schoenen in de kast.

De onderste schoenen zijn van Masterman en de bovenste van Foscarelli. Klik eerst op de schoenen van Masterman en dan op de schoenen van Foscarelli en....De schoenen van Foscarelli "Matchen" met het afgietsel..........Dus het zijn de schoenafdrukken van Foscarelli die buiten in de sneeuw staan.

Nu je weet van wie de afdrukken in de sneeuw zijn heb je aan alle opdrachten van Poirot voldaan. Ga dus nu weer naar Coupé 9: Poirot en praat er met Poirot.

Antoinette brengt Poirot weer op de hoogte van haar bevindingen betreffende de vingerafdrukken en de voetafdrukken. Klik weer in het scherm en ga dan in volgorde weer door alle gespreksonderwerpen en ook dit gesprek komt dan vanzelf weer tot een einde. Je ziet dan in een kort filmpje de aankomst van de sneeuwschuiver locomotief die de Oriënt Express uit de sneeuw moet bevrijden. 

We belanden dan in:

Hoofdstuk 7: Ontvoerd:

Poirot denkt en denkt en denkt en komt tot de conclusie dat er teveel verdachten en te veel theorieën zijn. Wel zijn Poirot en Antoinette er nu al min of meer van overtuigd dat de moord te maken heeft met de ontvoering van Daisy Armstrong, 10 jaar geleden. Ook zijn ze er van overtuigt dat elke verdachte in de trein op de één of andere wijze in het verleden verbonden waren met Colonel en Sonia Armstrong.   Antoinette moet proberen uit te zoeken of er verdachten zijn die hebben gelogen over hun verleden en ook zien te achterhalen van wie de eigenaar van de "H"-zakdoek is. Antoinette beland dan weer in het gangpad van het Calaisrijtuig. Ga naar het:

Salonrijtuig:

In de Salon treft Antoinette de volgende personen aan: MacQueen en Arbuthnot, Foscarelli, Hubbard, Hardman en Debenham. 

Met Debenham zal Antoinette nu niet willen praten maar met de andere wel. Dus ga praten met MacQueen, Arbuthnot, Foscarelli, Hubbard en Hardman. Volg in deze gesprekken gewoon de gespreksopties en als Antoinette, in één of meerdere gesprekken, een keuze moet maken over welk antwoord ze zal geven dan kies je gewoon maar een antwoord uit.

MacQueen: 
Probeert een diner afspraakje met Antoinette te maken. Zie zelf maar welk antwoord je Antoinette hierop laat geven.

Arbuthnot: 
Weet niet hoe de pijpenreiniger in Ratchett's coupé terecht is gekomen. Wil niks zeggen over zijn gesprek met Mary Debenham in de hal van het station in Istanboel.

Foscarelli: 
Heeft gelogen over Chicago. Zijn rijbewijs bewijst dat ie in New York heeft geleefd. Was de chauffeur van de Armstrong's.

Hubbard: 
Heeft niets toe te voegen aan haar eerdere verklaring.

Hardman: 
Probeert Antoinette te paaien door te zeggen dat hij van Franse meisjes houdt.

Debenham: 
Is niet in de stemming en spreekt niet.

Als je met MacQueen, Arbuthnot, Foscarelli, Hubbard en Hardman hebt gepraat dan ga je door naar het:

Restaurantrijtuig:

In het restaurant treft Antoinette: Constantine, Masterman, Graaf en Gravin Andreyi, Prinses Dragomiroff, Schmidt, Ohlsson, Lucien en Klaus aan. Wel....Praat met al deze personen en.....ach.....zo langzamerhand weet je het toch wel???

Constantine: 
Is erg boos dat hij als verdachte ondervraagd wordt.

Masterman: 
Heeft onder Colonel Armstrong gediend. Werd de huisknecht van Toby Armstrong. Heeft samen met Antonio Foscarelli in New York gewerkt.

Graaf Andreyi: 
Wil eerst niets zeggen over de vlek op het paspoort. Geeft toe dat het zijn idee was om de identiteit van zijn vrouw geheim te houden.

Gravin Andreyi: 
Zij zegt dat haar voornaam Elena is. Het "H"-Zakdoekje is niet van haar. Ook vertelt ze dat het kindermeisje Susanne uit Frankrijk kwam. Verder was er in huis van de Armstrongs een verpleegster met de naam Neudotter en een gouvernante die Miss Freebody heette.

Schmidt: 
Ze werkt al 10 of 15 jaar bij de prinses. Ze is een goede kokkin.

Prinses Dragomiroff: 
Het geborduurde zakdoekje met monogram is van haar.

Ohlsson: 
Ze was het kindermeisje van Helena, de zus van Sonia Armstrong.

Lucien: 
Heeft het te druk om nu te praten.

Klaus: 
Vindt je in de keuken, dus klop aan op de keukendeur en ga er binnen. Klaus is bezig bij het fornuis. Klaus is boos omdat iemand zijn kom cakebeslag gestolen heeft en snauwt dat ie geen tijd heeft om te praten omdat ie nieuw beslag moet maken.

Als je met al deze personen in het restaurantrijtuig hebt gepraat dan ga je naar het:

Calaisrijtuig:

Coupé 7-8: Ohlsson-Marceau:

Ga naar binnen en loop door naar het raam. Zoom weer in op de koffers in het bagagerek. 

Zoom dan in op de koffer van Antoinette (My suitcase). Klik in de geopende koffer en.......

.......Antoinette vindt in haar eigen koffer de beruchte Rode Kimono. Het lef van sommige mensen. Zoom uit de koffer.

Klik dan op de koffer van Greta Ohlsson. Klik in de koffer en Antoinette vist er een Ansichtkaart uit. 

Bekijk deze Ansichtkaart in het Close-upscherm van de inventory en draai de kaart om via het Omdraaioog.  Achter op de kaart leest Antoinette dat dit de laatste dag aan zee was met Helena. Zoom uit en verlaat de coupé en loop door het gangpad door naar achteren. Pierre Michel zit niet op zijn stoel in het gangpad. Klik op de deur van de badkamer. Dat is dus de laatste deur na coupé 16. De badkamerdeur zit echter op slot. Ga naar het:

Athene-Parijsrijtuig:

Loop door het gangpad naar achteren en zie dat ook Matteo nu niet op zijn stoel achterin het gangpad zit. Ga Coupé 16 binnen en loop in de coupé weer door naar het raam. Na een paar seconden zien we dan een man voorbij het raam lopen naar de achterkant van de trein. 

Verlaat de coupé en ga door de "achterdeur" naar buiten en..............

Antoinette kijkt rond en....wordt neergeslagen. 

Antoinette wordt door haar ontvoerder naar de schaapsherdershut gebracht en daar in opgesloten. Ze is al haar spullen kwijt.

Ontsnap uit de Schaapsherdershut:

Opschieten nu, want anders mist Antoinette haar trein. Antoinette staat in de hut voor het bed. 

Kijk onder het bed. Onder het bed ligt de Parasol van Prinses Dragomiroff.

Grijp de Parasol en zoom uit. Loop door naar de kachel. Rechts is dan het raam. 

Open het raam en kijk dan uit het geopende raam. Je ziet Antoinette dan in het raam staan en je ziet ook de deur met het hangslot. 

 Pak de Parasol uit je inventory en klik dan met de Tandwielcursor op het Hangslot en..........

Met hulp van de parasol weet Antoinette het hangslot te verwijderen. Loop terug naar het bed en ga dan via de deur naar buiten. Antoinette staat dan buiten voor de hut. Bij de deur ligt het Hangslot in de sneeuw. Grijp het Hangslot. Rechts staat een lange Kist in de sneeuw. Klik met je Hand op die kist en.......

......Antoinette heeft al haar spullen terug in de inventory. Pak dus weer de Sneeuwschoenen uit je inventory en klik dan weer met de Tandwielcursor op Antoinette om haar de sneeuwschoenen weer onder te binden.  Kijk even alle spullen na in je inventory. Je zult merken dat de Kleine Sleutel voor de Securityroomdeur in het Bagagerijtuig verdwenen is. Die heeft Antoinet's ontvoeder blijkbaar ingepikt.  Nu terug naar de trein, maar pas op....het stormt, dus Antoinette ziet weinig. De route terug naar de trein is dan, vanaf de hut:

 • 2 keer Onderkant Scherm.

 • Antoinette is dan terug bij de Eenzame Boom.

 • Rechtsonder,

 • Linksonder,

 •  3 keer Rechtsonder,

 • Antoinette is dan terug bij het Rotsblok.

 • Linksonder,

 • LOADING,

 • Linksonder.

 • Antoinette is terug bij de trein.

Ga de Trein in via de "Achterdeur" en dan, via de Treinbalk naar het:

Calaisrijtuig:

Coupé 9: Poirot:

Ga naar binnen en praat met Poirot. Antoinette praat Poirot weer bij....je moet weer in het scherm klikken en dan krijg je weer de gespreksopties. Gebruik ze weer allemaal maar begin nu vooral met: "Can we use the hamradio to help us with the investigation?" Poirot verteld dan over de zoon van een vriend die hamradioamateur is. Antoinette moet met de hamradio in coupé 16 van het Athene-Parijsrijtuig in contact proberen te komen met die Barnaby. Poirot vertelt dat in zijn koffer een brief ligt waarin de roepletters voor die Barnaby staan. Praat dan verder uitgebreid met Poirot en het gesprek zal dan vanzelf weer eindigen. 

Zoom dan in op Poirot's koffer in het bagagerek. Klik dan in de geopende koffer en Antoinette vist er de "Letter from Poirot's Friend" uit. 

Zoom uit en lees deze brief in "Documents" van het documentensectie van je inventory. 

n de brief lees je de roepletters van die Barnaby en dat is: 2N2THR. Sluit het inventoryscherm.

Hoofdstuk 8: De Hamradio:

Ga, vanuit Poirot's coupé naar Coupé 16 in het Athene-Parijsrijtuig. Loop in de coupé door naar het raam en zoom dan weer in op de Hamradio:

Je blijft nu de helle tijd in dit close-upscherm. Zoom onder geen beding uit dit scherm, ook niet als je het Inventoryscherm moet openen om er spullen in te combineren en er uit te pakken. Blijf in dit close-upscherm.  

Als eerste moet Antoinette nu een soort Seinsleutel in elkaar zien te flansen en hiertoe moeten er een paar items met elkaar worden gecombineerd in het Itemscombineerscherm van de inventory. Ik heb je al eens uitgebreid uitgelegd hoe je items met elkaar moet combineren, dus ik ga dit niet weer zo uitgebreid uitleggen.

STAP 1: 

Combineer nu in het Itemscombineerscherm: Het Botermes (Butter knife) met de Knijptang (Pliers) tot een Gebogen Botermes (Bent Butter knife).

STAP 2: 

Combineer de Gebogen Botermes met de Hamer (Hammer) en de Grote Spijkers (Large Nails) tot een Zelfgemaakte Seinsleutel (Makeshift telegraph key).

STAP 3: 

Pak deze Zelfgemaakte Seinsleutel dan uit het vak en sluit het inventoryscherm. Klik dan met de Tandwielcursor op de tafel en....de Seinsleutel wordt links op de tafel gezet.

STAP 4: 

Combineer in het Itemscombineerscherm: het Koperdraad (Copper wire) met de Knijptang (Pliers). Pak dan het Verlengde Koperdraad uit het vakje. Sluit het Inventoryscherm en klik met de Tandwielcursor op de Seinsleutel. De Seinsleutel wordt nu met het koperdraad aan de radio verbonden.

Nu moet de radio nog stroom krijgen. En ook hier heeft Antoinette een oplossing voor bedacht, een heel vernuftige oplossing.

STAP 5: 

Pak uit de inventory de Punchschaal (Punch bowl). Sluit het inventoryscherm en klik met de Tandwielcursor op de tafel. De grote glazen schaal wordt op de tafel gezet.

STAP 6: 

Pak uit de inventory de Karaf Sinaasappelsap. Sluit het inventoryscherm en klik met de Tandwielcursor op de glazen schaal. Antoinette vult de schaal met het sinaasappelsap.

STAP 7: 

Pak het Kleine Beeldje (Small Statuette) uit de inventory. Sluit het inventoryscherm en klik weer met de Tandwielcursor op de schaal. Antoinette zet het beeldje in de schaal.

STAP 8:

 Combineer in het Itemscombineerscherm: De Koperen armband (Copper Bracelet) met de Knijptang (Pliers) tot een uitgerekte en kromme armband. Pak dit uit het vak en sluit het inventoryscherm. Klik weer met de Tandwielcursor op de schaal. De koperen armbanddraad wordt om het beeldje gewikkeld en vast gekoppeld aan de twee stroomdraden van de radio.

Nu heeft de radio stroom. Klik op de Radio om deze nu aan te zetten en klik dan met de Tandwielcursor op de Seinsleutel en.....Omdat Antoinette het Morsecodeboek in de inventory heeft en omdat je haar de brief van de vriend van Poirot hebt laten lezen, maakt ze nu vanzelf verbinding met de zoon van die vriend, Barnaby.

Na het uitwisselen van enige beleefdheden krijg je een lange lijst met vragen.Stel Barnaby alle vragen.SLA GEEN ENKELE VRAAG OVER. Barnaby moet echter de antwoorden opzoeken, dus Antoinette krijgt nu niet gelijk antwoord op haar vragen.

Vanzelf zal Antoinette afscheid nemen en keer je terug in de close-up van de radio. Zet dan de Radio UIT en wacht dan een seconden of 10. Zet dan de Radio weer aan en klik weer op de Seinsleutel. Antoinette maakt weer verbinding met Barnaby die nu alle antwoorden op alle vragen heeft.

Helaas moet je nu weer ALLE vragen opnieuw stellen, maar nu geeft Barnaby dan op elk vraag het antwoord.

 • Chlamydia is een ziekte die bij dieren voorkomt.

 • Pierre Michel heeft helemaal geen familie meer.

 • Cyrus Hardman werkt al 15 jaar voor het detective bureau.

 • Het gerucht is dat Mark Gilbert de vader van de kinderen van Linda Arden, dus de vader is van Sonia Armstrong.

 • Graaf Andrenyi is een Hongaarse diplomaat.

 • De meisjesnaam van gravin Helena Andreyi is Gilbert.

 • Kolonel Arbuthnot diende bij de Royal Northumberland Fussiliers in India.

 • Mary Debenham is een gouvernante.

 • MacQueen is precies degene die hij zegt dat hij is.

 • Wat Antoinette van Klaus weet, klopt.

 • Ook van Matteo heeft Antoinette al alle gegevens.

 • Caroline Hubbard staat bekend als een zeer lastige Amerikaanse.

 • Greta Ohlsson is verpleegster en missionaris.

 • De naam van de kokkin bij de Armstrongs was Hildegard Schmidt.

 • De achternaam van kindermeisje Susanne is Ferrier

Als laatste vraagt Antoinette dan of Barnaby nog verdere info over Toby Armstrong kan opzoeken. Hier heeft Barnaby dan weer even tijd voor nodig, dus zet de radio weer uit, wacht weer even en zet de radio dan weer aan en klik weer op de seinsleutel. Vraag dan nogmaals over Toby Armstrong en Barnaby verteld dat Toby Armstrong heeft gediend bij de Royal Northumberland Fuseliers Regiment.  

Wel....dat was het. Zet de radio weer uit om stroom te sparen en ga nu, via de treinbalk naar het:

Restaurantrijtuig:

Praat hier weer met Dr. Constantine en vraag: "What is the name of the conference you are addressing in London?" Constantine probeert hierover te liegen, maar Antoinette weet nu dat Constantine geen mensen dokter is maar een dierenarts. Wel....Constantine is niet bepaald onder de indruk. Ga naar de Graaf en Gravin. Praat weer met de Gravin en zeg: 'Your name is Helena, isn't it, not Elena?". De gravin bevestigt nu dat zij Helena Gilbert is, de jongere zus van Sonia Armstrong.

Er is nog met 1 persoon te praten en dat is Mary Debenham. Ga dus naar het Salonrijtuig en praat daar nu met Mary Debenham. 

Volg in dit gesprek weer gewoon alle opties. Mary Debenham was de gouvernante van Helena Gilbert, nu Gravin Andreyi.  

Ok............ik geloof dat Antoinette nu klaar is. Ga terug naar het:

Calaisrijtuig:

Coupé 9: Poirot:

Ga naar binnen en praat met Poirot. Eerst brengt Antoinette Poirot weer op de hoogte van haar laatste bevindingen en je moet dan weer in het scherm klikken............ dan verschijnt weer de lijst met gespreksopties. Ga dus weer door alle gespreksopties. Als je nu niets bent vergeten te doen, met iedereen hebt gepraat waar je mee moest praten dan zal Poirot Antoinette complimenteren en concludeert Poirot dat iedereen in de trein op enig moment tot het huishouden van de Armstrongs heeft behoort.  We belanden dan in het Salonrijtuig alwaar Poirot zijn 3 theorieën over deze moordzaak kenbaar zal maken. 

Heb je echter iets vergeten te doen dat je had moeten doen dan zal Poirot zeggen dat Antoinette's verslag nu nog Incompleet is. Dit betekent dan dat je ergens in de gesprekken toch hier en daar een gespreksoptie hebt overgeslagen. Of iets essentieels bent vergeten te doen. Kijk dan in "M. Poirot's Instructies"  welke van de opdrachten nu nog niet zijn doorgestreept en ga dan alsnog zorgen dat die opdrachten alsnog worden doorgestreept. Ga dan weer met Poirot praten en als je dan wel alles voltooit hebt dan ga ook jij door naar het einde.

Als je echter deze walkthrough nauwkeurig hebt gevolgd, en in de gesprekken nergens iets hebt overgeslagen en alle documenten en brieven en dergelijke hebt bekeken, dan zou je nu geen problemen moeten hebben.  Poirot zal Antoinette dan nu complimenteren en Poirot en Antoinette komen tot de conclusie dat in Amerika alle diverse nationaliteiten van de passagiers bij elkaar komen  en we belanden in:

Hoofdstuk 9: De 3 Oplossingen van Poirot:

Filmpje: Poirot wordt door Michel en Constantine naar het Salonrijtuig gedragen waar nu iedereen verzameld is. Poirot wordt bijgestaan door Constantine en ontvouwt zijn theorieën. Poirot heeft 3 theorieën klaar liggen en hij zal ze één voor één ontvouwen.

Poirot stelt Antoinette steeds een vraag en Antoinette moet dan uit de lijst met mogelijke antwoorden dan steeds het goede antwoord kiezen. Dus klik, na elke vraag, op het juiste antwoord. 

Oplossing 1: De moord is gepleegd door een ons Onbekende Dader:

De juiste antwoorden in deze 1e oplossing zijn:

 • Vraag 1 = Threatening letter

 • Vraag 2 = Cyrus Hardman.

 • Vraag 3 = Matteo en dr. Constantine.

 • Vraag 4 = Through the door left unbolted by MacQueen

 • Vraag 5 = Attendent's uniform.

 • Vraag 6 = Mastermann confirmed the dosage of the sleeping draught.

 • Vraag 7 = Stiletto.

 • Vraag 8 = Torn letter

 • Vraag 9 = Empty room in Athen-Paris coach

Men bespreekt deze oplossing en komt tot de conclusie dat deze oplossing door alle feiten te staven is. Poirot gaat dan verder met

Oplossing 2: Moord is jaren geleden al geplant en uitgedacht door een Meesterbrein:

Kies weer steeds het juiste antwoord uit de lijst die je krijgt na elk van Poirot's vragen. De juiste antwoorden zijn:

 • Vraag 1 = 1.15AM.

 • Vraag 2 = In America.

Vraag 3 = Je moet nu op de juiste namen uit de lijst met namen klikken. Klik achtereenvolgens op: 

 1. Countess Andreyi, 

 2. Colonel Arbuthnot,

 3. Mary Debenham, 

 4. Prinses Dragomiroff, 

 5. Antonio Foscarelli, 

 6. Hector MacQueen, 

 7. Edward Masterman, 

 8. Greta Ohlsson, 

 9. Hildegard Schmidt. 

In de lijst met namen blijven dan over: Count Andreyi, Cyrus Hardman, Caroline Hubbard en Pierre Michel. Klik nu op "None of the Above".

 • Vraag 4 = Colonel Arbuthnot.

 • Vraag 5 = All of these clues agree with the first solution

 • Vraag 6 = When he said the snow was bright

 • Vraag 7 = Ferrier.

 • Vraag 8 =  Steak knife  

 • Vraag 9   = Pipe cleaner

 • Vraag 10 = Handkerchief

 • Vraag 11 = Broken padlock

 • Vraag 12 = Scarlet kimono

Caroline Hubbard blijkt dus Linda Arlen te zijn en zij is het Meesterbrein achter het plan om Casetti te vermoorden. Ze vertelt nu de toedracht van de moord op Casetti/Ratchett en hoe zij het allemaal al lang geleden heeft uitgedacht. Maar Poirot zegt dan dat één van de aanwezigen niet is die hij zegt te zijn en hij ontvouwd dan zijn:

Oplossing 3: Poirot tovert een verrassing uit zijn hoge hoed:

Kies weer het juiste antwoord op de vragen uit de lijst met antwoorden

 • Vraag 1 = The engineer

 • Vraag 2 = Pile of books

Poirot snijd nu de ontvoering van Antoinette aan en......wijst Pierre Michel aan als de dader van deze ontvoering. Pierre Michel is.....Robert Perkinson, één van de kidnappers van Daisy Armstrong wiens broer is gestorven in de gevangenis.  Michel/Perkinson vertelt nu zijn verhaal. Hij vertelt dat zijn vrouw, Isabele,  hem en zijn broer heeft overgehaald om Daisy Armstrong in veiligheid te brengen. Casetti/Ratchet heeft niet Daisy Armstrong vermoord maar......Teresa....het dochtertje van Michel/Perkinson. Omdat de broers Perkinson weigerden om Daisy te vermoorden besloot Casetti om het dan maar zelf te doen, maar heeft dus bij vergissing het verkeerde meisje vermoord. 

Isabele en Daisy Armstrong leven al geruime tijd, als moeder en dochter, in Frankrijk. Daisy heet nu Teresa. Isabele heeft een onbekend lijk geïdentificeerd als haar man Robert Perkinson. Isabele is verleden jaar overleden aan kanker. Perkinson heeft toen contact gezocht met de echte Pierre Michel, die in het complot van Caroline Hubbard zat. Omdat niemand van de overige mensen in Hubbard's complot wisten hou Michel eruit ziet, heeft Perkinson dus de plaats van de echte Michel ingenomen en als Pierre Michel dienst genomen op de Oriënt Express. Daisy/Teresa is dus de verstekeling die in Ratchett's kist in de Securityroom zit. Daisy Armstrong/ Teresa Perkinson komt dan het Salonrijtuig binnen.

Poirot onderzoekt dan of Antoinette aan al zijn opdrachten heeft voldaan en oordeelt dat Antoinette het fantastisch heeft gedaan. 

De sneeuwschuivertrein ruimt de laatste restjes van de lawine op en de Oriënt Express kan nu haar reis vervolgen.

 Michel/Perkinson verontschuldigt zich dan nog bij Antoinette voor het feit dat hij haar heeft opgesloten in de hut. Poirot laat het dan aan Antoinette over om te beslissen welk van de 3 oplossingen ze aan de Joegoslavische Politie te Brod zullen presenteren als de enige juiste oplossing voor de Moord op Ratchett.

Onder in het  scherm verschijnen dan de 3 mogelijkheden. 

Je klikt nu één voor één op elk van deze 3 mogelijkheden en Antoinette somt dan de voor en nadelen van de oplossing op.

Antoinette is van mening dat iedereen in het moordcomplot, inclusief Perkinson, genoeg geleden heeft door de daden van Casetti en dat ze allemaal nog een kans op wat geluk verdienen en ze maakt dan nu vanzelf haar keuze welke van de 3 oplossingen ze als de enige echte waarheid aan de politie te Brod zal presenteren

De Keuze van Antoinette:

Antoinette beslist dan dat ze Oplossing 1 aan de politie te Brod zal presenteren als de enige oplossing voor de Moord. Dus dat Ratchett is vermoord door een ons Onbekend Persoon, een vijand van Ratchett. Helaas is deze onbekende moordenaar ontsnapt.Poirot vraagt dan aan Constantine of hij hiermee akkoord gaat en dat doet Constantine. Wonder boven wonder schijnt Poirot's enkel opeens genezen te zijn en hij en Antoinette verlaten het rijtuig. Kijk verder naar het:

Daisy Armstrong wordt herenigt met haar grootmoeder Linda Arlen/Caroline Hubbard. 

De trein vertrekt naar Brod en op het achterbalkon valt Antoinette Poirot om de nek.

Het Kopiëren en/of wijzigen van mijn walkthroughs is niet toegestaan. Wilt u op uw eigen site doorlinken naar mijn walkthroughs vraag dan a.u.b eerst mijn toestemming

Walkthrough door: Louis Koot